aku budak kampung

ku abadikan untuk isteriku yang tercinta,anakku,keluargaku,teman-teman seperjuangan dan mereka-mereka yang sudi menemani blog ini.terima kasih atas sokongan anda semua.



Wednesday, February 8, 2012

word of the day:bunga cepak

bunga cepak

itu aje untuk ari tok.teringat jaman nembiak dolok.pokok cepak jadi kegilaan kita.sik dapat nangga bebuah ikit berebut nak ambik dan makan.bukan ada di basuh pun.kata org betekang jak tangan.hahaha.ya satu pengalaman yang indah untuk kita yang pernah bergelar nembiak.dengan pengalaman  macam ya kinek tok kita jadi seorang manusia.coba kita tanyak nembiak zaman baru tok, tauk sik cdaknya apa benda bunga cepak tok.word of the day bunga cepak.

14 comments:

Temuk said...

As-salam,
Wa Temuk mohon izin singgah. Ayunya gambar bunga cepak tu. Its details are so sharp and clear. Wa Temuk rasa belum pernah lihat bunga ini. Terima kasih di atas gambar-gambar bario tu. Amat menarik, indah dan menggamit sekali. Walau pernah ke Sarawak beberapa kali, Wa Temuk belum pernah berpeluang ke kawasan bario. Ketemu lagi!

erolnukman said...

aok owh..bnr padah kau...sikda juak kita mengalami sakit perut yg serius dolok oo..hahaha

[tErOmPaH bIrU] said...

bunga cepak.. buahnya oren!
wahhh.. sangat2 mengimbau kenangan masa kecik-kecik dolok :)
suka! suka! suka! ;D

labulabi said...

Temuk.wsalam.terima kasih sudi singgah.bunga cepak dalam hahasa sarawak, tapi dalam bahasa melayu tak tau pulak apa namanya.insyaAllah nanti2 sampai la ke bario.sekarang ni naik kapal terbang pun boleh.harap Em. temuk faham la apa yang saya tulis.

erolnukman.nang sikda istilah sakit perut pok.hehe.

terompah biru.aok mun dah oren ya sedia untuk di makan.skali skala teringin juak nak mengimbau kenangan biak2. :)

Hanie Dew said...

wa bunga ni bole mkn ??? cm sedap je.
budak zaman skrg tau bunga dekat farm ville je.

labulabi said...

Hanie Dew.buahnya bleh di makan.pucuk dengan bunganya bleh di buat sayur.sedap owh.hehe.

khairunnisa ♥ said...

Assalamualaikum, huwaa =_= mek sik tauk. kmk tauk ixora jak time kecik and main tutok bunga inai lam lesung kat tangga rumah nenek dengan kazen ^_^ hikhikhik..

AmirFX said...

Aku sik pernah merasa buah cepak ya... Walaupun belakang umah aku dolok tempat pembiakan cepak...

Nono Fara said...

errrr.. bunga cepak nama familiar sbb nenek selalu sebut tppp sik pasti la penah tengok x. walaupun ada attach gambar rah atas ya tapi macam sik penah tengok jak..

mok jawab erol lok.. dolok marek tangan betekang pun sik hal. tapi sekarang udara kita polluted. tanah pun sama.. jd sbb yalah mun nembiak kinek ngekot style org marek, macam2 la penyakit nya.

kmk dolok pun penah minum air direct dr paip.. kinek tok iboh jak. sik tetelan. sik yakin.. erk.

labulabi said...

khairunnisa.wsalam.pa bunga ixora dalam bahasa swk owh.hehe.hehe akitiviti ompuan la molah inai ya.

AmirFx.aduh ruginya sik merasa pok.nyaman buah ya.kalah buah epal.

Nono Fara.rah miri tok masih banyak gik bunga cepak terutama rah muzium petroleum ya.rah bungai pun ada juak nangga ari ya.yalah owh.kinek tok nang senang dapat penyakit.macam inmun badan dah sik kuat.sikit2 ubat.alahai.hihi.

Jue said...

oit kck pix!!! **jeles** hahaha
aku err sik pnag nanga aie..ka aku yg sik sdar hahaha

labulabi said...

Jue.bukan sik pernah saja jak sik perasan.tol sik.hehehe.

ciK LyndaWawa said...

kmk buk tauk namanya cepak...

labulabi said...

Cik lyndawawa.cepak la namanya.jenis merayap di tanah.buahnya dapat di makan, pucuk ngan bunganya dapat di polah sayur.