aku budak kampung

ku abadikan untuk isteriku yang tercinta,anakku,keluargaku,teman-teman seperjuangan dan mereka-mereka yang sudi menemani blog ini.terima kasih atas sokongan anda semua.



Wednesday, January 11, 2012

trip ke mukah

Mukah merupakan salah satu bahagian di negeri Sarawak dengan keluasan 2,536 km2. Kawasan pentadbiran bahagian Mukah meliputi bandar Mukah, pekan Balingian dan Selangaumengikut pembahagian kawasan terbaru,Dalat turut dimasukkan dalam bahagian Mukah. Bandar Mukah yang didirikan di tepi Sungai Batang Mukah berada sejauh kira-kira 3.5 jam perjalanan dari Sibu. Ia dibuka oleh orang tempatan dan kemudian ditadbir oleh residen ketika pemerintahan James Brooke. Mengikut banci tahun 2000, penduduk Mukah berjumlah lebih kurang 47,900 orang dengan kebanyakan mereka berbangsa Melanau.
Mukah mempunyai banyak keunikan yang tersendiri seperti makanan yang eksotik, budaya, kepercayaan, dan lain-lain. Mukah menjadi pusat kebudayaan orang Melanau dan "Pesta Kaul" yang diraikan pada bulan April oleh nelayan tempatan merupakan salah satu acara tahunan yang penting di sini.
Kawasan di persekitaran Mukah ialah tempat penanaman sagu yang penting. Kini, pembandaran telah dilakukan dengan pesat untuk menarik pelabur asing datang ke Mukah.

sumber:http://ms.wikipedia.org/wiki/Mukah

DSC02863

DSC02864

DSC02870

DSC02873

DSC02881

DSC02887

DSC02894

DSC02900

DSC02908

DSC02916

DSC02917

DSC02918

cuti tok tek sempat juak mbak deng ngan haikal jalan jalan ke mukah.walaupun sik plan nak pegi, tapi bila nengar brita jalan putus di km 77 jalan sri aman serian, maka aku ambik keputusan untuk bermalam di mukah.untuk pengetahuan rakan rakan semua. kali terakhir aku ke mukah pada tahun 2001 atas urusan kerja.masa ya masih gik make feri untuk ke bandar mukah.kede pun sik banyak.lepas 10 tahun terlalu banyak pembangunan di kawasan mukah. bila aku masok jak ke bandar mukah hampir molah aku tersesat sebab banyak gilak jeraya.sik tauk cney nak masok.

gambar tok si ambik oleh deng.malam ya lepas chek in hotel kira nak pegi pasar malam, tapi hujan turun dengan lebat, membatalkan semua plan aku.last-last makan rah sugarbun ajak.nak ambik gambar pun sik da mood.takut kamera basah.hehehe.keesokan harinya seawal pukul 7 pagi aku meneruskan perjalanan pulang ke serian.pagi ya cukup banyak moto di jeraya.aku rasa perjalanan menuju ke serian cukup lamak.alhamdulillah aku selamat datang dan kinek tok dah pun mula bekerja.okey.sekian ajak entri ari tok.

12 comments:

erolnukman said...

selamat kembali dari brcuti!
selamat tahun baru 2012...
mst gik tgh holiday mood tok.hehehe

Chenal said...

teringin nak travel ke mukah

Ms Tikot said...

Lamak dh kmk x gi Mukah...

[tErOmPaH bIrU] said...

kmk sik pernah gik jejak ke Mukah :)
adalah plan 2-3 kali tapi sik pernah gik menjadi.. belom seru lah ya hehe..

Abg.Syuk said...

pama juak otel ya...

Amni said...

kmk pernah ke mukah sekali ja.. duak taun lepas.. ya pun sbb ada program.. mun dak, nang sik menjejakkan kaki la ke mukah ya.. hee..

Faizal n Fashitah said...

1st time nangga jeraya nak ke mukah..n 1st time nangga mukah.. tang best jak..sayup2 jak pemandangan ehek..

Shaz @ Ratu Ngerecho said...

aik? dah bagus jeraya nya ooo...

Khairul Antasha said...

tok lah tempat Sen ooo..kacak duhal mukah.. bak kata odio sayup2 jak pemandangan ehek.. :P

labulabi said...

erolnukman.time keja bro.x dapat nak cuti2 agik.hehehe.

chenal.jom sama2 kita melancong ke mukah.

mr.tikot.jom kita g mukah.

terompah biru.jgan sik plan.plan bagus2.bleh kita g rami2.

abg.syuk.hotel terbesar di mukah.

amni.yalah mun sik da urusan nang sikkan menjejak kaki ke mukah.

FnF.jeraya ya dah bagus pok.dolok terok.berlubang-lubang.x da sayup2.hehe.lamak sik dengar brita pok.

Shaz.dah bagus dah.p bok tahun tok bagus.

Khaisha.yalah tok la tempat sen betapa.lamak dah sik nenger brita sen oo.cney ndak peginya.

Jue said...

tringin aie mok g mukah. ada besfriend mummy ku stay sia. ku mok g sia klak. and ku suka mkn mknan dr sagu keluaran mukah sbb nyaman aih!

labulabi said...

jue.skali skala cuti2 dalam malaysia bah.hehehe.sik suka makan sagu.hehehe.