aku budak kampung

ku abadikan untuk isteriku yang tercinta,anakku,keluargaku,teman-teman seperjuangan dan mereka-mereka yang sudi menemani blog ini.terima kasih atas sokongan anda semua.



Wednesday, January 11, 2012

tahun 2012

salam semua.setelah bersusah payah menghabiskan kerja terbengkalai akhirnya ari tok aku dapat bebelog.wahhh rindu ngan kitak org semua.lamak dah aku sik ngereco dalam blog kitak org.hehehe.banyak nak di cerita dan gambar nak di kongsi bersama tapi gambar blom di edit la.hehehe.

dah masok tahun beru tok apa azam kitak org.mesti dengan azam yang bagus2 nak.mesti ada yang berazam nak meningkatkan mutu hidup, ada yang berazam nak beli dslr. ada berazam nak kawen ada sik.apapun azam kitak org semoga terlaksana dengan jayanya.

gambar limo kasturi tok di ambik di depan rumah tuan besar syuk.
DSC03187

perkongisan ilmu:

1. Limau Kasturi Mengurangkan Lelah

- Ambil sesudu madu. Kalau boleh madu asli. Kemudian, campurkan dengan 5 titik jus limau kasturi.
- Minumlah campuran madu dan jus limau kasturi tadi.

Anda boleh meminum jus limau kasturi pada bila-bila masa walaupun ketika tak mengalami lelah. Tapi cukuplah anda mengamalkan cara meminum jus limau kasturi seminggu sekali.

2. Limau Kasturi Melegakan Pening Kepala

- Ambil sebiji limau kasturi dan potong sedikit di bahagian atasnya.
- Kemudian, picit kulit limau kasturi tadi sehingga cecairnya keluar. Pastikan anda menghalakan cecair tu ke arah hidung semasa ia terpancut.

Sebagai tambahan, anda juga boleh memakan kulit buah limau kasturi secara mentah.

3. Limau Kasturi Mengatasi Masalah Badan Berbau

- Amalkan selalu memakan kulit limau kasturi secara mentah.

4. Limau Kasturi Menyembuhkan Sakit Tekak

Biasanya buah limau kasturi digunakan bagi menyembuhkan sakit tekak akibat lendir dan kahak.

- Bagi orang dewasa, anda campurkan jus limau kasturi dengan sedikit lada hitam.
- Kacau campuran jus limau kasturi tersebut hingga rata dan minum.
- Jika kanak-kanak pula, anda boleh campurkan jus limau kasturi tu dengan sedikit madu. Tujuan menggantikan lada hitam dengan madu adalah untuk mengelakkan daripada kanak-kanak tu mengalami kepanasan.

5. Limau Kasturi Menghilangkan Kesan Minyak pada Pakaian

- Perahkan sebiji limau kasturi ke dalam piring.
- Campurkan perahan limau kasturi tadi dengan sedikit garam.
- Kemudian, gosokkan campuran jus limau kasturi dan garam tadi pada bahagian pakaian yang terkena minyak.
- Lepas dah gosok, biarkannya selama 5 hingga 10 minit. Kesan minyak tu akan hilang nanti.

Akhir sekali, barulah anda basuh pakaian tadi bersama dengan pakaian lain macam biasa.

Begitulah 5 fungsi limau kasturi yang boleh anda manfaatkan dalam kehidupan seharian. Mudah-mudahan ia dapat membantu anda menangani masalah yang dinyatakan di atas dengan berkesan. Sambil tu dapat gak berjimat, kan?

sumber:http://www.afiffuddin.com/tips-kesihatan/khasiat-limau-kasturi-apa-khasiat-limau-kasturi

16 comments:

Khairul Antasha said...

kmk sik baca entry tok..kmk nangga gmbr jak..giney ambik gmbr kdak tok?

Amni said...

hoh? serius? patut bila minum air limo mantak time sik nyaman nyawa, alu segar o... bagus info kitak dapat tok..

labulabi said...

Khaisha.mbak kamera dekat ngan buah ya.pasya snap.itu je caranya.pake lamera henpon pun bleh.hihi.selamat mencuba.

amni.kali juak la.kmk copy paste jak dari blog org.hehehe.sik salah mencuba nak.

Nono Fara said...

Salam salam and gud morning... :) Happy 2012 to you!

... limo kasturi bagus untuk get rid body odour and melawaskan air besar :D

AmirFX said...

salam bro.. Apa benda line putih kat tepi buah limo ya? Macam spider web jak...

[tErOmPaH bIrU] said...

Bagus-bagus tips d'kongsi ktk tok bro :D
ngak nyaaa.. kmk muskil dikit ngan tips Limau Kasturi Melegakan Pening Kepala ya..
".. Kemudian, picit kulit limau kasturi tadi sehingga cecairnya keluar. Pastikan anda menghalakan cecair tu ke arah "hidung" semasa ia terpancut.. " biar benar engkah kat hidung?!! da sedak kita haha..
ka lumur jus limo ya atas palak nak?.. cara gia pernah la juak kmk nenggar ;P

labulabi said...

nono fara.sik suka makan limo kasturi eh.masam gilak.wahahaha.

amirFX.wsalam bro.aok spider web sik jadi.mun jadi kompom di gambar juak.hehe.

terompah biru.kmk copy paste jak dari tenet.hehe.mun make molah sambal blacan tauk kmk limo tok.haha.

ciK LyndaWawa said...

limo juak pat mewangikan ketiak....dah coba? hehe..
selamat tahun baru...hari yang ke 12!

Nurr Kasih said...

nice water drop. teringat kat kg sbb ada pokok limau ni :D

labulabi said...

cik lyndawawa.nak ya sik tauk.p mun make campur sambal blacan kmk tauk.hehehe..terlewat da maklum la cuti panjang.sampe sik ingat nak wish tahun baru ngan kitak org.

Nur kasih.Mula2 nak letak pepatung, tapi tengok blog awak dah letak dulu.hehehe.kalu tak tengok sama la entri kita pakai gambar pepatung. terima kaseh.hehe

Kathy Tuah said...

limo kasturi nyaman bila diperah dalam sambal belacan..hehe

Hanie Dew said...

petua no.1 tu memang bekesan. sebab mak aku ada asma yang teruk dulu. then setiap pagi dia buat cenggitu. sampai skrg asama dia dah sembuh sepenuhnya.

yang part tanggalkanminyak tu nak cuba la. sbb baju ada yg tekena minyak hitam dari asap motor. bukan dar motor aku motor orang lain.

Hanie Dew said...

selamat tahun baru buat labulabi jugak. semoga semakin sukses dan gembira.

labulabi said...

kathy tuah.bena padah kitak ya.hehehe.sik dapat di padah kenyamanannya.:)

Hanie.tak salah pun mencuba.hehe.aku pun nak try jugak la.lain kali jgn bejalan di blakang moto.kan dah kena asap moto.hehehe.selamat tahun baru jugak.tapi dah 12 aribulan dah. :)

Jue said...

dolok rajin perap rambut ngan air perahan limau. kak ya alu malas. then alu malasa trus sampei nek tok haha

mun sakit tkak, ku sik mnum air limau sbb makin truk sakit tkak ku hihi

labulabi said...

jue.aok owh.penyakit m yang sik ada ubat.hahaha.