aku budak kampung

ku abadikan untuk isteriku yang tercinta,anakku,keluargaku,teman-teman seperjuangan dan mereka-mereka yang sudi menemani blog ini.terima kasih atas sokongan anda semua.



Thursday, January 19, 2012

bario trip

Bario ialah sebuah perkampungan Malaysia terletak di pertengahan Tanah Tinggi Kelabit di timur laut Sarawak, sangat dekat dengan sempadan antarabangsa dengan Kalimantan di Indonesia, dan 3280 kaki atas aras laut. Ia merupakan petempatan utama di Tanah Tinggi Kelabit. Terdapat penerbangan kerap antara Lapangan Terbang Bario dan Ba'kelalan, Marudi dan Miri

Aktiviti ekonomi utama komuniti ini ialah penanaman, terutamanya memajukan Padi Bario. Iklim sejuk pada purata 20°C membolehkan penduduk untuk menyemai buah sitrus selain padi. Bario juga terkenal untuk garam buatan Bario dan berkalium tingginya dan buah nanas Bario yang menyegarkan.

sumber:http://ms.wikipedia.org/wiki/Bario

tanah  tinggi bario

pada 14 aribulan ya tek aku bersama 3 lagi geng telah berangkat ke bario menggunakan jalan darat.perjalanan cukup mencabar sekali.untuk ari tok engkah cgek gambar jak dolok.mun sempat minggu depan aku bercerita suka duka perjalanan ke bario.lupak nak madah.sepanjang perjalanan ke bario sikda talian telepon.sampe jak ke bario berpuluh puluh miss call masok.sory ya kawan-kawan yang menelefon.bukan sengaja nak tutup telepon, tapi line xda la.hihi.

14 comments:

Amni said...

adik ipar kmk dapat tawaran ngaja di bario. tapi nya sik mok. tulah nya.. dapat tukar ke kuching.. hehehe..



p/s: doa pakey kmk duak dapat makan nasik minyak cepat2.. hahah.. tp taun tok belum la kali.. posponed..

labulabi said...

amni.rugi la mun tolak tawaran g bario.hehehe.dah la dapat elaun hidup susah, tapi sik la susah ne pun kehidupan di sia.cuma dari segi perhubungan jak susah.hihi.

rancang bena-bena.nak kawen bukan untuk setahun 2 tapi untuk seumur hidup.yang penting toleransi dan persefahaman.owh nasik minyak bila la aku boleh menelan mu.wakakaka.

daria said...

bes kan bario? kmk selalu ke bario dolok, sbb project telecentre sia. i miss bario. aman ajak. tp nektok dah ada jeraya sia,nak o

Hanie Dew said...

pernah masuk majalah 3 ari tu. pasal garam ngan nenas bario tu. cantk kampungnya. macam dlm lukisan.

labulabi said...

daria.nang best.best la keja kitak ya.mesti org bario kenal ngan kitak owh.hehe.ada jeraya p jeraya balak.ya pun nangga cuaca.mun cuaca sik bagus x dapat la make jeraya ya.

hanie dew.aok.kmk sempat makan nanas bario jak.garam ya masih gik dalam bungkus.lom sempat bukak. :)

Chenal said...

TERINGIN MOK KE BARIO..

labulabi said...

Chenal.tempah tiket awal sebelum kehabisan.hihi

♥Ismi Huda♥ said...

lamak x agk ctok eh.. bok ad ksempatan kmk.. hihi.. rindu mok pegi trip.. best la ktk.. bah, entri pasal daro ad x? kwn mek kena keja sia kelak.. hihi

ciK LyndaWawa said...

kacak bunga ya lok........pande kitak zoom....

erolnukman said...

bila tek projek nak g shooting ke bario?hehehe

labulabi said...

ismi huda.ya mok tanyak ngan tok mat.nya keja rah daro.lmk dah tokmat sik muncul.hihi.

cik lyndawawa.mak kaseh. :)

erolnukman.nunggu ko pree lok pok.hahaha.

Jue said...

bario? kalak dgr tp lom pnah g sia gik. tringin juak pgi. org mdh fames ngan nenas **malu jd miak swk tp sik abis gik xplore smua tmpt ><~

Hanie Dew said...

ntah jue tu wat malu jak jadi org swak tak tau byk tmpt. hahahaha..

ala kau belum kaya lagi nak sponso white room. ti kalau ada jgn lupa panggil kitrg. hihihihihi

labulabi said...

jue.aku pun bok 1st tok.hehehe.nenas ngan beras bario la femes.dapat la merasa ikit nenas bario ari ya.nak mbak balit sik da org jual. :)

Hanie dew.aku pun blom abis sarawak di jelajah.hahaha.ok.tunggu aku kaya la dolok.hehehe.