aku budak kampung

ku abadikan untuk isteriku yang tercinta,anakku,keluargaku,teman-teman seperjuangan dan mereka-mereka yang sudi menemani blog ini.terima kasih atas sokongan anda semua.



Sunday, December 2, 2012

Oh senin



bunga

time tok langsung xda idea nak tulis apa.jadi ku tulis la tajuk ari tok.bila ujung tahun camtok masing masing tejengok jengok rah mailbox nangga tugasan untuk 3 minggu tok.almaklumla hujung tahun nak.kebanyakan semua dah mula tutup buku untuk program sepanjang tahun 2012.aku pun sik ketinggalan juak.merancang untuk bercuti juak.hemmm pa polah cuti hujung tahun tok owh.mengail!! salah satu aktiviti, ambik gambar pun aktiviti juak.wahh best nya cuti cuti malaysia.berangan nak bercuti ke sabah tapi sik kesampaian.insyaAllah akan sampe juak tapi sik tauk bila.hehe.

jadi kitak orang semua apa aktiviti kitak orang hujung tahun tok.sama sama la kita kongsi.
musim orang kawen tok sia sitok jak orang mbak pegi pengilan.sabtu minggu nang sik renah duduk umah.

Tuesday, November 27, 2012

MAQ & BOB|23.11.2012|MARUDI



DSC02641

baby

selamat pengantin baru kepada pasangan mempelai.semoga bahagia hingga ke akhir hayat.

P/S kepada rakan rakan blogger yang belum ya, cepat cepat la sikit ok.hahaha.sik sabar mok pengilan tok.hehehe.

kalau berjalan di kota melaka,
singgah membeli terompah cina,
mempelai tersenyum tanda gembira,
semoga ikatan berkekalan selama lamanya.



Monday, November 19, 2012

Canada Hill

adapun kesah gambar tok di ambik petang marek.dalam sekian lamaknya sik berouting maka petang marek seorang kawan dengan selamba menanyak aku ada free sik.maka sik secara kebetulan aku menjawab pree gilak gilak alu nya embak aku pergi outing dalam sejam duak.adapun tempat yang dipilih nang dah menjadi tempat orang bergambar ngeso muka dan sebagainya, jadi aku pun sik kesah la mun sik ambik gambar muka ka gambar sapa ka, janji aku ngambik pake aku ngabis bateri kamera.hahaha.

adapun ayat yang aku tulis tok sik berapa nak betul , aku harap kitak orang yang baca jangan polah muka blur blur ok.ya pun mun ada orang baca.hahahacummmmm.wah sungguh tragis sekali ayat aku pada petang tok.ok kawan kawan jangan marahkan aku.

HDR
HDR lagik

Canada Hill
versi RAW

Canada Hill
versi RAW juak

ok selamat menangga.

Friday, November 16, 2012

Maal Hijrah 1434

salam maal hijrah 1434 kepada semua umat islam di seluruh dunia.semoga kita tabah mengadapi cabaran dan dugaan di dunia yang penuh pacaroba ini.kukuhkan ikatan persaudaraan dan kuatkan keimanan.semoga Allah SWT memberi hidayah kepada kita semua.

DSC08110


Thursday, November 1, 2012

RAW+HDR


BIAR GAMBAR BERBICARA

pantai bakam

haiyo apa macam tiada celita owh.saya sudah tidak tau apa mau tulis.
kipala banyak sudah pusing macam itu gasing.

kembara masa

kesunyian itu membuatkan kita berfikir

meniti senja

senja

moga kamu baik baik saja.

Monday, October 8, 2012

pa crita


semenjak 2 menjak tok ku rasa blog aku tok  terabai.walaupun aku ada nyengok di sitok tapi aku sik tauk apa nak polah.idea datang dan pergi macam ya ajak.tapi hasilnya tetap sik ada.adakah aku telah 
ketandusan  atau aku telah putus asa.owhhhh tidak sama skali.mungkin juak aku nangga rami member terdekat sik da juak crita baru.ohh mungkin sidak dah jadi tokey kaya raya.hehehe.mungkin ada yang telah sampai ke bintang.siapa tahu nak.hakikatnya aku masih jauh lagik, untuk meneruskan perjuangan tok.banyak sungguh kemungkinan yang sik dapat di ungkap.aku masih lagik aku dan cuba untuk menjadi yang terbaik.aku harap kitak orang pun sama.teruskan perjuangan kitak orang.teruskan dengan crita crita kitak orang,dengan luahan dan karya agong. aku pasti pada satu hari kelak, kita akan kembali menggegarkan di alam maya tok.bila waktunya entahla aku pun sik tauk bila.huhuhuhu sadis sungguh.



Wednesday, September 5, 2012

sematan story



alkisah bermula pada 7 syawal yang lalu.aku ngan seorang hamba Allah berkunjung ke sematan untuk mengambik gambar orang kawen.senanya lamak dah aku sik ambik gambar orang kawen. tapi demi memenuhi kehendak orang apa la salah ngambik nak.sebelum ngambik gambar majlis  ya. paksa la aku ngetes tangan.ohh sungguh lamak dah shutte kamera aku sik di tekan.nang rasa berat skali.udah 2 3 puluh kali ngetes aku pun dengan kompiden ngambik gambar.hahaha. kali tok aku sik pegi sorang, aku mbak bakcup kameraman sorang.ne tauk kamera aku pande berolah.alhamdulillah sepanjang 2  hari majlis ya berlangsung sik da perkara yanng sik di ingini terjadi.mun abis bateri flash ya biasalah. jadi ya ajak cerita sematan tek.

di kesempatan dalam bulan syawal tok, aku memohon ampun dan maaf dengan semua rakan blogger yang singgah, yang tumpang lalu , yang berkomen di dalam blog aku tok.segala silap kata terlanjur bahasa dengan kitak orang semua.ok ya ajak untuk kali tok.

Sunday, August 12, 2012

senjakala



23 ramadhan dah ari tok.lebih kurang seminggu gik umah islam di seluruh dunia akan menyambut lebaran.pastinya kita semua akan merindu bulan ramadhan yanng penuh berkat tok.segala dugaan dan rintangan kita tempuh sepanjang di dalam bulan yang mulia tok dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari.malam nya di adakan solat tarawih dan tadarus Al Quran. bleh di katakan semua tempat ada menyediakan bazaar ramadhan.dengan pelbagai juadah dan hidangan.dari yang sik pernah kita coba sampe yang sik pernah kita tangga. macamya juak dengan jualan mega.sia sitok jak sale bergantong gantong.nang macam pesta.

dalam bulan posa tok kita dengar macam macam kesah yang sik sedap di dengar, kes pembunuhan, kes kemalangan jalan raya, kes langgar lari, putus tangan main mercun.kebakaran dan macam macam.sayu jak rasa hati.sedang kita suk suk nak beraya ada di kalangan kita berduka cita.namun semua ya bukan kita yang merancang dah ketentuan nya macam ya.

jadi aku berharap semoga kita semua sik kira di mana jak kitak org berada dapat menyambut lebaran bersama dengan insan insan yang kita sayangi.kepada yang dah start bercuti aku ucapkan selamat bercuti, kepada yang akan memulakan perjalanan jauh, pastikan kenderaan dalam keadaan baik.ok tok bukan ucapan hari raya dari aku.sak sama sama kita beringat.sak kita semua selamat sampe ke destinasi yang di tuju, jadi hati orang tua pun senang, semua orang ingin sampe ke tempat yang dituju dengan selamat , jadi jangan la mbak moto ya macam apa owh..ingat lah keluarga tersayang.pesanan ikhlas dari aku untuk semua. 

Thursday, August 9, 2012

21 ramadhan



lamak dah sik jalan jalan di pante eh.raya tok rasa nak bejarah di pante ajak. hehe

Wednesday, August 8, 2012

20 ramadhan



tinggal 6 hari gik nak balit  nak balit kampong.hoho balik kampong.

Tuesday, August 7, 2012

19 ramadhan


bestnya mun dapat tido camtok.sapa suka tido tengahari sila angkat tangan.

Monday, August 6, 2012

18 ramadhan


sekadar nak update ajak.jumpa lagik

Tuesday, July 31, 2012

matahari



Kalau sahabatmu tertawa, hendaklah ditanya apa sebab dia senang. kalau sahabatmu menangis, selidikilah apa sebab dia susah.

                                                                      HAMKA

seloka ramadhan

sekadar perkongsian untuk tatapan kita semua.gambar lama yang masih di simpan.semoga dapat membuat kitak org tersenyum di petang tok. 

Thursday, July 26, 2012

ramadhan ke 7

 ohh sesungguhnya aku sik ada apa nak tulis apa apa ari tok.rasa nak menulis tapi idea aku sik datang.rasa nak berkongsi ngan kitak org semua tapi sik tauk apa nak di kongsi.haiyooo apa mok ku tulis owh.oklah  aku lom dapat merapu lagik.sekian terima kasih.selamat berpuasa semua. chaiyokk chaiyokk..

Thursday, July 19, 2012

salam ramadhan


salam ramadhan buat rakan rakan sekalian.semoga kedatangan ramadhan tok membawa seribu makna buat kita semua.


minta maap kepada yang sudi menjenguk di ctok.xda cerita dan gambar terkini nak di kongsi, sebab yalah blog terabai .harap2  dalam bulan posa ngan raya tok InsyaAllah akan ada gambar baru.
jadi dengan kesempatan tok aku nak mengucapkan selamat meyambut bulan ramadhan kepada kita org semua.jaga makan jaga minum kitak org.dalam kita semua bergembira dengan juadah dan makanan berbuka,bersoping raya  ingat ingat juak pada mereka yang memerlukan,menagih sesuap nasi, dan pada yang wajib jgan lupak bayar zakat.brapa zakat tahun tok owh.ok.itu aje.jumpa lagi.

Wednesday, June 13, 2012

word of the day

word or the day:tiris.tiris bermaksud bocor.sila kitak org nangga gambar di dibah untuk menerangkan maksud bocor.jadi sik la ku payah payah nak merik contoh ayat.jadi WOTD  ari tok adalah tiris: bocor.


ok tuan blog masih gik gago gago pusak.keulu ke ilir  ngan program yang sik pande abis tok.jadi kitak org rakan rakan sudi2lah datang ke stadium bandaraya miri sabtu tok 16.06.1012 sempena majlis himpunan belia peringkat negeri sarawak.kita sama sama meriahkan.banyak aktiviti di polah oleh cdak KPS dan KBS.aktiviti bejalan sampe tgh malam.artis pun ada.cdak jemput jimmy pelikat lagu anak kampong.artis artis tempatan pun ada.ok aku cuma nak madah ajak.aku pun sik ada juak time ya.aku cuti lagi owh.yihaaaa nak ngail undang rah gedong tok.sapa mok ekot.hehehe.

Wednesday, June 6, 2012

jalan jalan carik makan

sik pat nak madah apa.nang nyaman oiii.hehehe






kede pakcik deris
pekan sepupok niah.

mun ada masa sila sila coba.

Wednesday, May 30, 2012

word of the day

Rebuk.bermaksud roboh,rentap.jadi rebuk ngan rentap tok sama maksud.
.contoh ayat.rumah ali rebok tam ribut malam tadik.
contoh ayat. rentap jungka oleh cidak berenjut renjut ari marek.
word of the day:rebuk

Monday, May 28, 2012

pantai oh pantai


time tok mun g pante nak best owh.ilang stress di dalam palak.hehehe.jom kita semua g pante.

Wednesday, May 23, 2012

kita sama sama prihatin tolong sebarkan

sebagai seorang pembaca di blog mazidul aku rasa terpanggil untuk berkongsi cerita tentang seorang insan comel yang bernama iskandar tok.jadi aku harap mungkin dengan cara menyebar maklumat tok dapat menolong iskandar pulih seperti kanak2 yang lain.



sebar sebarkan.terima kasih kerana kitak org prihatin

Tuesday, May 22, 2012

word of the day

KANDONG


kandong dalam bahasa sarawak bermaksud  bekal@bebekal.kinek tok jarang  org make istilah kandong tok.mun ada pun orang orang tua yang diam di kampong kampong yang jauh dari bandar.jadi tok la word of the day ari tok:kandong.

kandong aku ari tok MCD aje.hehehe


Sunday, May 20, 2012

selamat pagi semua.

    sunrise kampung goebilt.di ambik pada 13.05.2012.


selamat pagi senin warga malaysia
terutamanya warga sarawak yang berada di mana saja
semoga kitak org semua ceria di pagi tok
mulakan pagi tok dengan senyuman
jangan marah marah.
yepiiiiiiiiiii


Tuesday, May 1, 2012

aku hanya aku

beberapa ari tok aku sik sehat.walaupun sik sehat sempat juak g ngail.lamak dah ku sik gi ngail undang.yalah tek kotan sik sehat blog pun terabai.bukan ku sengaja p palak otak rasa ngiluk mun pikir lamak2.last2 ku biar jak dolok blog ku sunyek.aku perasan dalam 2 3 bulan rami bala kabang sik update blog.ada yang start dari awal tahun ya tek.sedih juak nangga owh.walaupun kita sik pernah bertemu mata tapi kenal dalam blog tok molah ati ku indok nak bebelog.tapi bila dah sik da, ku rasa sunyek jak tanpa cerita terbaru dari kitak orang.oklah sik da nak di celoteh pagi tok.ku harap kitak org di luar nun sehat sejahtera dan sukses dalam kehidupan.


sebelum dan selepas


picasa 3


Thursday, April 19, 2012

update 7

salam jumaat semua.senyum selalu.jangan muncong muncong pagi tok.oh ya sebelum terlupak ari marek hari lahir aku yang ke 18 tahun.wakakakaka.ok.aku semakin tua.hehehe.makseh pada yang wish marek.semoga doa doa kalian menceriakan lagik hidup aku.hadiah!! makseh ngan bini tercinta.hehe.ok ya jak untuk ari tok.



update 6


terima kasih untuk kehidupan ini

Tuesday, April 17, 2012

update 5

Hidup Ini

DSC05032
...................

Monday, April 16, 2012

update 4


kitak org ceritakan apa yang kitak org fikir bila nangga tempat tok.


ok.sekarang masa untuk bekerja.
xda gik nak cuti cuti malaysia

Saturday, April 14, 2012

update 3


Damai Beach Resort
cuti cuti malaysia
itu aje.

selamat berhujung minggu semua.
jaga diri
dont drink & drive
ingatlah keluarga tersayang

Wednesday, April 11, 2012

update 2


coba tekak cney tempat tok.
aku masih gik kayo kayo di kuching samarahan.
mun ada blogger yang kenal ya jangan la malu malu nak negur.
ari tok destinasi e-mart matang, bdc, samarahan, serian.

jumpa minggu depan di miri.




Monday, April 2, 2012

update 1

setelah berempas pulas menjayakan program jerayawara ekspo pemasaran RTM, tibalah masa untuk kita berjimba jimba di dunia maya lagik.gamba???.xda pok.sik da mbak kamera. x pian juak nak nyenep make kamera henpon.sedih nengar oo.p ne nak molah.ada persembahan pentas, pertandingan kek lapis, persembahan artis jemputan dan begendang.terima kasih kepada semua pihak yang telah menjayakan program ya.minggu depan di lawas.pa gik org lawas meriahkan program ya.dengar crita cdak nak mbak hafis awan nano nano ya.ok ya ajak untuk ari tok.


jgan lupak 11 april cuti umum.Yahoooooooooooooooooo.

Wednesday, March 28, 2012

update...


ok.masa untuk bekerja lagi.jumpa semua rakan rakan di pekan bekenu sempena
JELAJAH EKSPO PEMASARAN@PESTA KELUPIS SIBUTI BERSAMA MIRIFM.
30 Mei hingga 1 April 2012.
jumpa kitak orang di sinun.

Tuesday, March 27, 2012

blogger kita

blogger kita wajah kita,cewahhh bukan main gik.bercerita pasal blog,ari tok kawan ku meli harian metro, sambil maca sambil nya tersenyum, udah jadi tabiat kita, sik dapat nangga kawan senyum sorang mesti kita madah nya sot.wakakaka. kawan ku madah blogger yang di minatnya masok paper ari tok.yalah nya senyum tek.owh aku ingat kawan aku sot pagi tok.bebabit crita blog tadik, kawanku tok nang rajin baca blog, bleh dikatakan setiap hari nya akan bukak blog yang di sukanya, walaupun diriknya pun sik pernah molah blog, tapi minat membaca ya molah aku kagum.baguskan budaya membaca ya.


ari tok di harian metro halaman setempat muka surat 7 terbentang satu muka surat tertera wajah pemilik blog ladykiki9@blogspot.com.aku nak klaka banyak pun sik tauk apa nak di tulis.jadi harapan aku semoga impian ladykiki menjadi kenyataan satu hari kelak.jom kawan kawan semua kita sama sama menjayakan misi ladykiki tok.kepada kawanku ya tek semoga satu hari kelak,impiannnya mok bertemu ngan ladykiki ya tercapai.hehehe.kepada ladykiki semoga sukses dalam kehidupan dan dunia blogger.

Monday, March 26, 2012

redha.







Berfikir sejenak, merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak.

mala jak aku pikir tapi sik juak nemu jalan penyelesaiannya.esok la sambung pikir agik.hihi.bleh ka macam ya owh.

Monday, March 19, 2012

sila jawab soalan ini.

sila lihat gambar rajah di atas.
soalan:buat masa sekarang komputer aku telah mengeluarkan kenyataan seperti di atas dan dengan tidak semenanya semua urusan aku berkaitan dengan komputer itu telah terhenti.begitu juga dengan segala urusan duniawi dan maya.jadi apa yang harus aku buat dengan komputer itu?

jawapan.

A.tikam ke sunge miri
B.tikam ke bangunan dibah.
C.isik borang B.O.S
D.polah polah bodo jak.
E.Mengadu ngan SKMM.
F.Mintak boss tukar baru.
G.sila carik jawapan anda sendiri.

adoi2.time tok la pc ya berolah.huhu.

Wednesday, March 14, 2012

fikir-fikirkan

kita adalah yang terbaik.
siapa setuju.
sila angkat tangan.

P/S.image adalah dari carian di google.

Tuesday, March 13, 2012

Taman Negara Similajau

10-13.03.2012
Taman Negara Similajau
Bintulu
Taman negara Similajau Bintulu

mencari ruang dan peluang untuk merehat diri,



Wednesday, March 7, 2012

travelling lagi

Kemena Hotel Bintulu
07-10.03.2012
masa untuk bekerja.kerja kerja kerja.
ok.itu je untuk hari tok.