aku budak kampung

ku abadikan untuk isteriku yang tercinta,anakku,keluargaku,teman-teman seperjuangan dan mereka-mereka yang sudi menemani blog ini.terima kasih atas sokongan anda semua.



Wednesday, August 3, 2011

puasa dan kelebihannya

bunga

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w. sabdanya: “Sesiapa yang mengerjakan puasa bulan Ramadhan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu“. (Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesiapa yang tidak meninggalkan kata-kata dusta dan beramal dengannya dan perbuatan liar yang lazimnya dilakukan oleh orang-orang jahil, maka tiada bagi Allah sesuatu hajat tentang ia meninggalkan makanannya dan minumannya”.(Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Abu Daud)

sumber google.

P/s ari tok ujan di miri.time tok pun masih gik berangin.x macam marek panas.pa juadah sungke petang tok tek.:)

9 comments:

Ms Tikot said...

Hari tok tek, di Kch ada juak hujan turun. Rindok hati kmk setelah beberapa hari panas giler ;-)

Amni said...

mena... marek ujan.. n ada eksiden kat jeraya area nak masuk pending dari hock lee sia.. stress kmk petang marek.. dekat nak duak jam atas jalan jak.. ney sik geram.. macam sikda beza jak balit awal ka ahey.. geram urang gago nak berenti juak nangga eksiden ya... dah la jalan sempit.. slow2 kedak ya.,.. haihh.... ng tebik la posak marek.. =P

kmk 7 hari pertama tok, bukak posa di rumah cousin mek ajak... tahlil.. pa cousin mek ninggal isnin ya tek...

labulabi said...

ms tikot.yalah semua org ada banyak senyum ari marek.pegi bazaar pun masih hujan renyai2.ari tok Alhamdullilah sik panas gilak.nampak ceria jak.hihi.


Amni.jalan ya nang haru biru.dari dolok gik.p masa ya kmk k motosikal, dapat cilok2.hehehe.mbak bersabar,x bagus bagus manas2 time posa tok.hehehe

da kazen blah deng kmk ninggal juak ari minggu ya.p di matang la. eksiden.

Jue said...

ptg marek ujan di tmpt ku
mlm tido nang best..sejuk jak sa =)

wa khairul onggon said...

Marek ujan di KL, berujan aku nait tosikal.. Pa tek Federal Hiway jem gila.. Selamat berpuasa pok.. :)

ztie said...

marek ujan. nang jem jeraya ow. tapi kmk sik ngerepak la. sebab kmk d rumah. 7 ari pertama puasa tok insyaAllahkmk d rumah. kelak2 kmk ngelayo. hahahahah selamat berpuasa! jangan posa yok2 ahh.. hehehe :P

labulabi said...

jue.owh.nang kira seluruh swk la ujan marek owh.bagus la.da ikit kurang jerebu.hehe.

wa khairul.bagus gik motosikal time tok pok.dapat cilok2.x lah payah gilak beberis dalam jem.heheh.selamat berpuasa pok.cney raya tahun tok.hihi.

ztie.indok ati di rumah ajak.p x tahan la posa di rumah.mata mala nangga peti ais ajak ajak.wakakaka.
selamat berpuasa juak ngan kitak sekeluarga.hihi.raya atang rumah. :)

ciK LyndaWawa igUana said...

yala best ujan...mun da laki nyaman gik dipelok..hahaha...tebik posa ku kelak..hehe

labulabi said...

cil lyndawawa.hehe ya x dapat nak menolong nya.hehehe.alhadulillah ari tok da sinar cahaya di luar nun.