aku budak kampung

ku abadikan untuk isteriku yang tercinta,anakku,keluargaku,teman-teman seperjuangan dan mereka-mereka yang sudi menemani blog ini.terima kasih atas sokongan anda semua.



Sunday, August 21, 2011

aku dan hari minggu

ari tok dah sik mood nak keja.bak kata org cuma menghadirkan dirik ke opis jak.jiwa nun dah di kampong ku yang tercinta.alahai lamaknya ari sabtu.ari marek sebelah pagi xda apa nak polah.duduk nangga tb pun boring juak.kedaong xda apa nak polah aku pun belajan di sekitar kuarters bertemankan kamera kesayangan ku.ari marek ujan di miri.blah pagi dan blah petang, malam tadik pun ujan juak.kawasan kuarters tok nang jadi sasaran akitivi outing aku.subjeknya tek pokok bandung, pokok pisang, dak bunga engkodok, bunga utan dan macam2 agik.mun dah slalu gilak subjek yang sama x juak best nak.jadi marek aku encoba teknik yang pernah ku tangga dalam tenet tahun lepas.walaupun aku xda lens macro pi aku coba juak untuk menghasilkan gambar yang make teknik camya.walaupun x sekacak gambar yang pernah aku tangga p alhamdullilah aku berjaya juak.ju kita tangga gambar ya lok.

DSC08213

DSC08218

sapa2 yang lom ambik kad raya. sila2 la ambik k.free ajak ya.hihi.

Thursday, August 18, 2011

kad raya untuk semua

kad raya

salam lebaran tok aku tujukan kepada:

Kathy tuah, Amni & amir, Wa khairul, cik lyndawawa, Am-rie, Erolnukman, Nur Kasih, Hanie_Dew & Jue, Khaisha, Chenal, Yan Mazian, Terompah Biru, TBK, Axuerha, Tuan Besar Syuk & Hani, Nalqah, Ladykichimachiko, Ztie, Ms Tikot, Pena Rozie, Saytunt Yang Fabulus, Pak eik, Fadli, Sen, Inbliss, Mat, Ninie Nordin, Rama-rama Fazeera, Dieylah, Mawar Berduri, Belog amigo, Khairunnisa, Ikhram, Oh Nanan, Nono Fara, Ibu Iman, Duwan, Mama Comel, Efa, V, Miss Fida, Ismi Huda, silumankembarahati, si Para-para, Masz, Niniem, Marlymarble, Afzainizam, The Bee And The White Roses, Kharul Hisyam, Son Of Rubiah, uncle, Monalea, Bee4photo & Ikin, Zizan, D_teah, chilabaey's spot, Hamzah, ajib, Pepol, Benyek, Cik Nor, Cheetah, Rasya, Eeir, Ikhram, Acuyuhan, Siti Masitah, wendy, Eva, Gila Coklet, achik, Dilah Sarbini, Jeff, Kak Mon, Yamada, As@ lala, Ina Marlina, Khairunisa, Amras, Pretty Z, Aenn, Chentamaya, atiqah, Rekkayyan, Aleh Kayong, Azahari, nama2 yang tidak di senaraikan dan pembaca setia blog tok.

dengan ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin, mintak maaf segala kekasaran kata2 sepanjang perkenalan kita di dunia maya.berhati2 di jalan raya.jaga makan dan minun.jangan main mercun.hihi.

Tuesday, August 16, 2011

hari tok ari rabu

DSC02533 copy

wallaa.xda crita best ari tok.jadi kitak org semua apa crita tek.dah beli baju raya ka.brapa pasang.warna apa.hehehe.mun sik keberatan sila kongsi cerita.

Sunday, August 14, 2011

eastwood valley

ari tok dah 15 hari kita berpuasa.15 ari gik kita akan beraya.dalam masa terdekat tok mesti da yang dah gago ngecat rumah, nukar langsir, molah biskut, molah popia.manakala biak dah gago dengan mercunnya, bunga api.sik lepas juak da yang ambik kesempatan bersoping sakan.hehehe.tapi bagi yang dah berkeluarga mahupun masih bujang, jangan lupak zakat fitrah harus di bayar.

dalam masa tok juak banyak bena majlis berbuka puasa di anjurkan oleh jabatan2 dan pihak swasta sebagai tanda ucapan terima kasih.sik di lupakkan juak anak-anak yatim, ibu tunggal dan keluarga yang susah.

aku pun dapat jemputan juak oleh cdak opis deng.wahahaha.makan dan makan lagi.bertempat di eastwood valley.lebih kurang dalam 40 org camya.hehe.sebelum bersungke ya aku sempat snep 2 3 igek gambar.cuaca ari ya pun x brapa bagus.mendung dan berangin.last2 selepas jak masuk waktu ujan turun dengan lebat.jadi dah masuk waktu nak, apa di tunggu semua org nyerbu tempat makanan.x da gambar makanan yang aku sempat ambik sebab tangan aku laju gik ngangkat suduk dari ngangkat kamera ya berat ya.hihi.lapar bah.hehehe.

DSC08202

DSC08171

DSC08173

DSC08175

Tuesday, August 9, 2011

Masalah lagi

beberapa ari tok aku menghadapi masalah dengan blog aku.mala jak aku ngator setting tapi x juak jadi.tok adalah akibat daripada link yang aku polah dari microsoft word.kotan pande gilak tek.dah dapat masalah sik tauk camne nak settle.masalah paparan komen dan teks aku xkan dapat di baca mun kitak org make mozzila ataupun google crome.setakat IE jak boleh tangga teks dan komen.sungguh perkara tok menjadi masalah ngan aku. gambar tetap kuar.jadi yalah masalah aku.mun kitak org ada idea camne nak ngatornya balit sudi2lah berkongsi ilmu ngan aku.sekarang tok aku cukup tensen ngan hal tok sampe ada niat nak tutup jak.yalah tek dah sik dapat di baca apa yang kitak org komen dan cerita aku x da guna juak nak.tensen tensen.huhuhu.

10082011026

tolonglah aku ini. :(

Sunday, August 7, 2011

Sepanjang Jalan Kenangan….

DSC08138

DSC08135

DSC08141

Waseh waseh tajuk bukan main agik.hehehe.xda apa nak post ari tok.Cuma nak kongsi gambar bunga2 bertaburan di tepi jalan raya.time tok nang macam musim bunga rah sesetengah tempat rah miri tok.da pokok yang entah apa namanya menghasilkan banyak bunga.warna puteh ngan warna engkodok.tiap ari aku lalek jak nangga bunga ya mengarer rah jeraya.ari tok aku sik tahan agik alu ngeluar kamera dan snep 2 3 igek.p yalah nya cantik bila di tangga mata jak.bila ambik macam x jadi.alu frust aku tek.sik tauk cney silapnya.p nang kedak ya gaya gambar susah nak kita gambarkan seperti yang kita ingin dan tangga.reda jak dengan keadaan ya.sapa yang ada tips baik punya dalam hal ya kongsi2lah dengan aku ini.huhu.klah ya ajak celoteh ari tok.

Sepanjang Jalan Kenangan

Sengaja aku datang ke kotamu
Lama nian tidak bertemu
Ingin diriku mengulang kembali
Berjalan jalan bagai tahun lalu

Walau diriku kini tlah berdua
Dirimupun tiada berbeda
Namun kenangan spanjang jalan itu
Tak mungkin lepas dari ingatanku

Sepanjang jalan kenangan
Kita slalu bergandeng tangan
Sepanjang jalan kenangan
Kau peluk diriku mesra
Hujan yang rintik rintik
Di awal bulan itu
Menambah nikmatnya malam syahdu

Thursday, August 4, 2011

Raya tahun lepas

2 3 ari tok aku mikir apa projek nak di polah untuk raya tok.nengar2 brita member freak x lamak beraya.Zul raya di limbang, syuk raya x lamak.adakah tahun tok kmk org semua x berkesempatan nak bertemu sambil elek2.ne ndakya aku 27 bok balit retinya tek cuma da 3 ari jak pake persiapan ari ya.kompom xda masa nak lepak2 ngan member.mun ada pun korem x cukup.macam x meriah jak.tukang sakat xda.mun polah akhir takut dak cikgu ngan mr fram x dapat.adoh he payah juak nak ngator program tok.sementara xda idea cney nak molah tok aku nak share sikit gambar tahun lepas.

Raya PFC Outing

entri yang berkaitan dengan gambar tok.

sila lah pilih mana yang bekenan.
RAYA I
RAYA II
RAYA III
RAYA IV
RAYA V

rasanya tahun tok sempat x molah camtok geng.sapa mok join sila maklum di photo Freak crew di FB k tuan-puan.p x tauk la cney tempat tahun tok.kita tunggu lak dah dekat2 nak raya ne tauk cdak frek ada idea.aku!! entah la .masih menunggu juak.hihi

Wednesday, August 3, 2011

puasa dan kelebihannya

bunga

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w. sabdanya: “Sesiapa yang mengerjakan puasa bulan Ramadhan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu“. (Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesiapa yang tidak meninggalkan kata-kata dusta dan beramal dengannya dan perbuatan liar yang lazimnya dilakukan oleh orang-orang jahil, maka tiada bagi Allah sesuatu hajat tentang ia meninggalkan makanannya dan minumannya”.(Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Abu Daud)

sumber google.

P/s ari tok ujan di miri.time tok pun masih gik berangin.x macam marek panas.pa juadah sungke petang tok tek.:)

Tuesday, August 2, 2011

puasa oh puasa

puasa

hari ke 3 puasa.suasana masih tenang.dalam tempoh ya mun di ukur dari tahun lepas bazaar ramadhan agak lengang dan kurang meriah.x tauk 2 3 ari agik.seperti kebanyakkan geng2 di opis, aku beli apa yang patut ajak k sungke.1 2 jenis kueh, 2 lauk dan sedikit mee.nak berjimat tek nak.beli banyak2 takut lam tong uras ujung2.yang pasti kueh mongkol mesti beli.mun tahun lepas kita dapat beli 5 bijik 2 ringgit, tahun tok dah naik rega 1 biji 50 sen.rata rata makanan seperti mee yang telah di pek nait 50 sen.alasan tek tepong nait rega.

org yang bekerja macam aku tok terpaksa lah meli juak.nak masak jauh pak weee.balit dah pukul 5 ambik deng dekat nak pukul 5.20 ambik ekal pukul 5.50 atang rumah dah pukul 6.00.tapi masih gik sempat datang rumah.mana yang balit ke senadin ya aku sik tauk kol brapa cdak ya datang rumah.ya baruk situasi di miri.x tauk la kitak org di cnun.

time tok cuaca pun cukup panas.rasa nak pitam mun lama2 di luar nun.alhamdulillah bila nangga jadual kerja kurang gila aktiviti luar.ada la 2 3 igek.x tauk gik mun dah ujung2 kelak dengan majlis bersungke, bantuan anak2 yatim dan ibu tunggal.mesti ada punya.

untuk ari tok ya ajak yang mampu aku tulis.gambar2 bulan ramadhan blom ada lagik.nang blom ngambik pun.x tauk la ada org nak mbak aku outing ramadhan tok.hehehe.dengan sedikit penulisan ya aku berharap kita dapat bermuhasabah diri tentang kehadiran bulan ramadhan yang mulia tok.semoga kita sama-sama mendapat keberkatannya.salam ramadhan untuk semua.jumpa lagik. :)

Monday, August 1, 2011

gempak!! dslr baru?

Untitled-1

waseh nang x pat terkata mun aku dapat dslr tok.kompom aku sik tido malam punya.cuma ya hanya impian aku.ne tauk satu hari kelak aku akan ada cgek nak.hehehe.jadi pa crita sebenarnya tek.ya pasal model dlsr A900 ya.model pun jadi lah nak.hehehe.malu aku nak crita panjang.kitak org tangga jak la.pasya kitak org tauk apa bendanya.hihi.tapok muka lok.

my clone 1

my clone

cayak x kitak org.wakakaka.