aku budak kampung

ku abadikan untuk isteriku yang tercinta,anakku,keluargaku,teman-teman seperjuangan dan mereka-mereka yang sudi menemani blog ini.terima kasih atas sokongan anda semua.



Monday, June 13, 2011

budaya di sanjung adat di junjung.

pernah dengar sik perkataan beridang ataupun makan hidang.2 2 tok lebih kurang lah maksudnya.budaya beridang tok dah hilang di sesetengah kawasan di sarawak.malah ada yang x pernah nangga pun camne budaya makan beridang.biasanya makan beridang tok di polah mun ada kenduri kendara di kampung-kampung.proses makan beridang tok nang agak susah sebab memerlukan tenaga manusia yang rami.tapi yalah amalan org di kampung nak.budaya bergotong royong dalam apa apa juak majlis kenduri kendara

selain beridang banyak gik proses untuk menjadikan budaya beridang tok unik dan menarik seperti bekaut, bepasing, bebasuh.mun di kampung semua proses tok di jalankan oleh orang muda kecuali bekaut jak di berik pada org tua.mun budaya di tempat aku time kenduri kendara tok dapat memupuk nilai budaya bermasyarakat dan hormat menghormati antara org tua dan org muda.

ya jaklah segmen budaya di sanjung adat di junjung.wakakaka.

DSC07146

DSC07148

DSC07159

DSC07153

DSC07164

DSC07170

DSC07183


DSC07212

DSC07174

selamat pengantin baru kepada nursurya dan pasangan.semoga bahagia hingga ke akhir hayat.semoga cepat cepat dapat anak.hihi.

19 comments:

Khairul Antasha said...

"selain beridang banyak gik proses untuk menjadikan budaya beridang tok unik dan menarik seperti bekaut, bepasing, bebasuh.mun di kampung semua proses tok di jalankan oleh orang muda kecuali bekaut jak di berik pada org tua..." manakala berkukut pula hanya dilakukan oleh pengantin lelaki dan perempuan..erkkkkk...

best na segmen budaya di sanjung adat di junjung tok..hihihihi

labulabi said...

wakakaka.pengantin laki mesti ngukut pengantin ompuan.kelak kenak culik lak.nak x pat tido malam.wakakaka.
macam2 jak kitak ya.hehehe.

Ms Tikot said...

Kmk rasa kinek tok jarang org pakei beridang gik. Diam di kpg baruk best ;-)

Hanie_Dew said...

wah..makanan tuu best nye...

labulabi said...

ms tikot.aok.jarang dah nangga tempat org makan beridang.cuma sesetengah tempat jak masih.

Hanie_dew.makan memang best.hihi.

axuerha said...

kampung kmk rah selatan thai juak sama adatnya cam beridang tok...

DUWAN said...

nang benar, payah benar juak nak nemu sidak makan beridang kinek tok. paling2 pun make katering..pas ya yg paling canggih gik kinek tok yalah make buffet..mcm x sesuai jak majlis make mcm ya.. p yalah xpat nak madah juak ..

labulabi said...

axuerha.jauh juak kpg kitak ya.hehehe.

duwan.org kinek tok sik mok keja susah gik pok.ambik mudah pake katering.tapi semua ya da sebab nak.semangat bermasyarakat ya dah xda gik.hihi

[tErOmPaH bIrU] said...

makan seperah juak padah urang makan beridang tok nak?..
ka salah kmk hihi..
cam kenal jak pengantin ya :)
kahwin siney tok lok?..

labulabi said...

terompah biru.samalah ya.hehehe da org nyebut seperah da org nyebut makan idang.masa naip tadik kmk lupak nak kah makan seperah.hehehe.kenal ka.dolok nya keja kat miri, tapi kinek tok dah keja kat limbang.org laki ya kerja kat kastam temburong.hihi.kawen rah kpg kmk org la.

[tErOmPaH bIrU] said...

ohhh.. kampong ktk duhal nyaaa :) salah orang lah kmk ya tek.. ingatkan orang Miri ctok pengantin ya :)
best pengilan kampong ktk ohh.. cayalah! ;D

khairunnisa ♥ said...

nice :)
kmk suka part potong bahan masakan
and part cuci pinggan :) haha ^_^
bila jumpa cousin
"eh, dah besar ko tek" :')
orang tua dok relax relax nyanyi.
best juak mun dengar orang tua
kelaka or melatah =.=" hehe.

labulabi said...

terompah biru.aok kpg kmklah ya.hehehe.

khairunnisa.yalah owh.rindok nengar org tua begosip.wakakaka.mun mana org latah ya kompom kenak sakat ajak.hihi.

Mawar Berduri said...

selamat pengantin baru.. standard la kalau belah serawak hidang makanan gitu sebab mak saya tinggal area sindumin (sempadan sabah n sarawak). kalau ada kenduri, dorang hidang macam tu.. hee...

labulabi said...

mawar berduri.sesetengah tempat je yang masih pakai budaya makan hidang.biasanya ada yang pakai bufet je.ambik mudah dan senang.hehehe.tapi kita kena pertahankan budaya yang baik kan.nanti anak anak cicit kita tak tau budaya makan hidang ni.hihi.

Hanie_Dew said...

makan hidang lagi best..habis pinggan lauk depan kite pegi ambik pinggan laen.hahaha...takde la malu nak makan byk..muaahahahha..

kalau buffet malu la nak ulang alik tambah..nak letak penuh penuh orang pandang semacam je..

labulabi said...

Hanie_dew.wakakakaka.camtu pun ada.hehehe.tapi betul la kalau buffet nak tambah pun malu.hihi.tapi aku tetap cool kalau tambah lagi.hehehe.

Hanie_Dew said...

tau takpe kan..makan hidang kadi advantage kat kita kita yang kuat makan ni..opss!

labulabi said...

Hanie_dew.bak kata org-org tua "org kuat makan selalu untung".wakakaka.gendang gendut tali kecapi,kenyang perut suka hati.hhihi.betul betul betul.hihi