aku budak kampung

ku abadikan untuk isteriku yang tercinta,anakku,keluargaku,teman-teman seperjuangan dan mereka-mereka yang sudi menemani blog ini.terima kasih atas sokongan anda semua.



Wednesday, June 29, 2011

petang yang indah

hai hai hai.xda apa nak crita pagi tok fren.cuma nak kah gambar lamak yang aku ambik ari ya.edit pun senggaut juak.ari aku akan travelling ke long lama untuk pesta air kat sia.jadi minggu depan kita crita pasal long lama.so semoga perjalanan kmk org x menghadapi masalah.arap2 selamat pergi dan balit.k kawan2 kita jumpa minggu depan.insyaallah mun di long lama tenet bagus aku akan polah enrti dari cnun.bye bye.piss yoooo.hehe

DSC08750

DSC08657

DSC08752

DSC08764


hujan lom berenti gik tok.huhu.

Monday, June 27, 2011

pakcik wan ya sapa owh.

holaa my pren.pa polah tak org tek.dah makan ka blom.hehehe.segmen lom siap gik k.ari tok kita jalan jalan carik makan.ju kita pegi pakcik wan cafe rah lutong.hehe.pakcik wan cafe tok antara nama femes rah miri dengan mee sapi.nya ada menyediakan mee sapi dengan sup spesel.tapi ari tok xda la nak order mee sapi, aku makan kueh tiaw goreng sput ajak.jom terjah kede pakcik wan.

DSC07294

DSC07295

DSC07296

DSC07298

DSC07302

DSC07303

DSC07307

DSC07314

DSC07317

DSC07318

selamat menjamu selera.

PAKCIK WAN CAFE
LOT 567,GND FLR, JALAN PASAR,
98100 LUTONG SARAWAK
TEL 085-651154

Thursday, June 23, 2011

tanya sama pemilik blog

tong teng tong teng dah jumaat ari tok.esok sabtu.so kepada kawan kawan semua selamat berhujung minggu pada kitak org semua.aku nak polah segmen kenali rakan di blog labulabi.so mok tanyak kitak org semua mok sik aku polah tentang blog kitak org di segmen tok.mun setuju angkat tangan k.mun sik setuju pun padah juak.wokey chow semua.jumpa senin.hehehe

P1000805 copy

Wednesday, June 22, 2011

makan makan dan makan

gambar di ambik pada malam selasa ya tek sempena majlis perpisahan timbalan pengarah yang akan berpindah ke kuala lumpur.x banyak yang dapat di ambik kerana kelaparan mengatasi segalanya.menu malam ya ketam blackpaper,sotong goreng sambal,midin goreng belacan,sup cendawan,butter prawn dan buah pencuci mulut.

DSC07243

DSC07233

DSC07235

DSC07240


lokasi: GERAI NO 10, TAMAN SELERA TANJUNG LOBANG MIRI.

Monday, June 20, 2011

photoscape punya angkara

hai hai hai.kembali bersiaran.aku masih ada untuk mewarnai dunia maya.ari tok nak madah aku baruk pande make photoscape.hehehe.lambat bena aku tok owh.maka salu jak nangga gambar yang di polah make photoscape.hehehe.setelah di teliti dan di kaji photoscape tok software yang mudah dan senang di fahami.walaupun x secanggih PS,photoscape masih boleh memberi kepuasan.waseh campur klaka ari tok ko.hehehe.mun dah rasa susah nak make ps maka photoscape adalah pilihan terbaik.lagipun frame dalam photoscape best2.mun di ps frame kita perlu carik dan akan ada copy n paste, tapi x di photocsape.

nang bena banyak gik software pake ngedit gambar di pasaran termasuk yang dah ada dalam komputer kitak org.tapi aku pasti bila kita inginkan sesuatu kelainan pada gambar maka kita pun terkial kial tambah terkujat-kujat sebab x dapat kepuasan pada hasilnya.alu la molah muka blurrr.bila molah gambar make ps 2 3 minit lagik blurr.alasan susah dan x tauk camne nak make dak tool rah ps.jadi aku pun madah bagus pake photocsape jak.

alhamdulillah da juak insan nengar nak di padah aku ya.p kitak org jangan x tauk aku bok senanya make photoscape tok.baru 2 3 ari tek.wakakaka.lmk tok tukang padah jak sebabnya ada org madah ngan aku photoscape tok senang dan mudah.tapi aku dah make ps maka xlah aku nak nukar software nak.hehehe.jadi kitak org yang suka ngedit gambar suka nangga gambar banyak2 make beralihlah pada software tok.hehehe.selamat mencuba.

page 1

page 2

download photoscape di ctok

SELAMAT MENCUBA!!

Sunday, June 19, 2011

andai tiada esok

andai esok tiada lagi aku, maka maafkan semua kesilapan ku.

kuala baram

kuala baram

warghhhh tensen..kenak la ko datang esok.kenak sik datang tahun depan ka.x payah datang pun bagus agik..kompom esok aku kenak bommmmm.errr mintak cuti esok bleh sik boss.hihi.


p/s gambar di ambik make nokia 5800 ari marek.nyesal x mbak kamera.sunset cantik punya.arghhhh nyesal sik sudah.kenak la nyesal sik pernah datang dolok owh.mala jak datang akhir.nyesal nyesal.

Thursday, June 16, 2011

Jumaat dan kelebihannya

bunga

Sedikit info berkenaan Jumaat untuk tatapan semua.

JUMAAT adalah hari yang sangat istimewa bagi umat Islam. Ia adalah hari untuk melipatgandakan ibadah kepada Allah.

Umat Islam bukan saja melakukan ibadat harian wajib seperti solat fardu, bahkan Nabi Muhammad saw menganjurkan beberapa ibadat sunat yang dapat menambahkan ketakwaan kepada Allah. Antara ibadah itu adalah:


Membaca surah as-Sajdah pada sembahyang Subuh yang diiringi pula sujud tilawah ke hadrat Allah.

Tiada ganjaran yang lebih besar bagi mereka yang melakukan ibadat ini melainkan syurga Allah. Hal ini seperti sabda Rasulullah bermaksud: “Apabila anak cucu Nabi Adam membaca surah as-Sajdah kemudian mereka sujud kepada Allah, syaitan mengasingkan dirinya dari majlis itu dalam keadaan menangis sambil berkata: "Celakalah aku, anak cucu Nabi Adam diperintah untuk sujud kepada Allah, lantas mereka sujud kepada Allah. Maka, bagi mereka itu balasannya syurga, sedangkan aku juga disuruh untuk sujud kepada Allah, tetapi aku ingkar. Oleh itu, untukku api neraka." (Hadis riwayat Abu Daud)


Membaca surah al-Kahfi.

Ganjaran bagi orang yang membacanya adalah mendapat petunjuk dan pimpinan daripada Allah sepanjang minggu itu.

Hal itu berdasarkan sabda Rasulullah bermaksud: “Barang siapa yang membaca surah al-Kahfi pada Jumaat, nescaya Allah akan menyinari dirinya dengan cahaya antara dua Jumaat." (Hadis riwayat Baihaqi)


Membanyakkan membaca selawat ke atas Nabi.

Ganjaran bagi mereka yang memperbanyakkan selawat ke atas Nabi pada Jumaat adalah kasih sayang dari Rasulullah. Sabda Baginda bermaksud:

”Sesungguhnya antara hari kamu yang paling mulia adalah Jumaat, perbanyakkan berselawat ke atasku, kerana selawat kamu itu disampaikan kepada ku."

Jumaat adalah hari yang Allah gandakan ganjaran amalan baik hamba-Nya yang soleh.

Umat Islam digalakkan mengisi malam Jumaat dengan memperbanyakkan ibadat dan pada siangnya, bersegera ke masjid seawal waktu yang mungkin untuk merebut ganjaran pahala yang besar.

Mereka yang mendengar khutbah Jumaat dengan khusyuk dan bersedekah kepada orang miskin pada Jumaat, itulah orang yang mendapat ganjaran besar daripada Allah.

Keistimewaan itu bertambah menyerlah apabila Allah mensyariatkan sembahyang Jumaat yang wajib dilaksanakan secara berjemaah.

Antara kepentingannya adalah:


Mengukuhkan ikatan kasih sayang antara sesama Islam, yang mana ia adalah unsur terpenting bagi menjamin kekuatan umat Islam.


Memberi ilmu, tunjuk ajar serta nasihat kepada umat Islam melalui khutbah. Ia adalah peluang terbaik untuk memperbaiki kualiti diri.

Pentingnya sembahyang Jumaat, Nabi memberi amaran keras kepada mereka yang tidak hadir ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat. Rasulullah bersabda bermaksud : “Barang siapa secara mudah meninggalkan sembahyang Jumaat sebanyak tiga kali berturut-turut, Allah akan menjadikan hatinya keras untuk menerima kebenaran.”

Sembahyang Jumaat ini terlalu penting. Oleh itu, bagi memastikan umat Islam berada di atas landasan yang membawa kecemerlangan dan kejayaan, Baginda meletakkan garis panduan kepada mereka yang menghadirinya.

Perkara itu , bagi memastikan ibadat Jumaat itu benar-benar dapat mendidik jiwa orang yang menghadirinya. Antaranya adalah:


Mengemas diri dengan sebaik-baiknya dan mandi membersihkan dirinya. Ia agar jemaah lain, terutama yang berhampiran dengannya tidak terganggu oleh bau badan atau pakaiannya yang busuk.

Nabi bersabda bermaksud: ”Apabila seseorang kamu menghadiri sembahyang Jumaat, maka hendaklah dia mandi." (Hadis riwayat Muslim)


Segera ke masjid dengan penuh ketenangan.

Mendapatkan saf yang paling depan, berzikir, membaca al-Quran serta berpeluang mendengar khutbah dengan jelas. Baginda bersabda bermaksud: “Barang siapa yang mandi pada Jumaat, kemudian pergi ke masjid pada awal waktu, maka seolah-olah dia berkorban seekor unta." (Hadis riwayat Bukhari)

daripada sumber google.semoga menjadi panduan untuk kita semua..

Wednesday, June 15, 2011

tiada tajuk

ari tok tuan punya blog selsema dan demam.kayo-kayo rah blog rata-rata madah dirik x sehat.kali minggu tok nang musim org demam dan selsema nak.hehehe.ari tok sik tauk nak polah tajuk apa.blurrr.time demam toklah x da idea nak polah enrti.huhu kemalasan melanda.bah kita elek2 lah dolok.layan demam lok.

DSC07051

demam...


GENG-GENG PHOTO FREAK CREW DI FACEBOOK

Keluarga Photo Freak Crew di facebook

credit to zul fadli di atas kretiviti beliau.jom kita join ramai-ramai.

Tuesday, June 14, 2011

hijau

pernah x nengar lagu hijau bumi tuhan.di mbak oleh kumpulan XPDC.tapi ari tok bukan nak crita pasal lagu ya, cuma nak crita pasal belalang hijau.hehehe.polah kompius jak owh.rami org takut ngan binatang ijo tok terutama ompuan.org laki pun da yang takut juak.ngehngehngeh.selain warna nya yang kacak binatang tok best pake umpan kail.mun x cayak coba k ngail kolam ngan sunge,kompom banyak ikan haruan oleh kitak org.

klah nak ngerepak panjang pun x guna.tak org tangga gambar yang x berapa tok.malas nak komplen panjang-panjang.cney ku nak encarik lens macro tok.hehehe.sapa da pinjam ngan aku lok.hehehe.

DSC07029

DSC07031

DSC07030

nak gotong royong lok k.hehehe

Monday, June 13, 2011

budaya di sanjung adat di junjung.

pernah dengar sik perkataan beridang ataupun makan hidang.2 2 tok lebih kurang lah maksudnya.budaya beridang tok dah hilang di sesetengah kawasan di sarawak.malah ada yang x pernah nangga pun camne budaya makan beridang.biasanya makan beridang tok di polah mun ada kenduri kendara di kampung-kampung.proses makan beridang tok nang agak susah sebab memerlukan tenaga manusia yang rami.tapi yalah amalan org di kampung nak.budaya bergotong royong dalam apa apa juak majlis kenduri kendara

selain beridang banyak gik proses untuk menjadikan budaya beridang tok unik dan menarik seperti bekaut, bepasing, bebasuh.mun di kampung semua proses tok di jalankan oleh orang muda kecuali bekaut jak di berik pada org tua.mun budaya di tempat aku time kenduri kendara tok dapat memupuk nilai budaya bermasyarakat dan hormat menghormati antara org tua dan org muda.

ya jaklah segmen budaya di sanjung adat di junjung.wakakaka.

DSC07146

DSC07148

DSC07159

DSC07153

DSC07164

DSC07170

DSC07183


DSC07212

DSC07174

selamat pengantin baru kepada nursurya dan pasangan.semoga bahagia hingga ke akhir hayat.semoga cepat cepat dapat anak.hihi.

Wednesday, June 8, 2011

mari bergambar

masih gik crita pasal cuti.cuti tok tek mak mentua ngan rombongan pergi bercuti ke miri.jadi yalah sebab kenak aku sik balit cuti k.hehehe.kitak org tauk jaklah mun dah bercuti nak.mesti mok jalan jalan, pegi makan makan, pegi soping dan tempat tempat yang best.pa gik aku ngan deng jadi pemandu pelancong.make 2 buah kereta.musing2 bandar miri dan tempat tempat yang best.

ari pertama pergi ke e-mart.beli apa yang patut.time ya org gik rami bercuti gawai jadi sunyeklah e-mart.aku kenak pow haikal beli moto mainan.wakakaka.selepas ya pergi ke senadin nangga rumah nak kmk org pegi pengilan blah petang.lepas pengilan petang ya pegi jalan2 rah canada hill sambil begambar.

ari kedua blah pagi mbak cdak g bakam beli dak ikan masin,kueh-kueh kerin dan macam-macam agik. petang pergi taman awam ngulu bala nembiak mandik.lepas mandi pergi rah marina bay.nang rami org rah sia.aku tek alu ngeluar kamera.snep sana snep sini.ambik gambar nembiak ngan olah-olah cdak ala-ala model.lepas ya kayo-kayo dalam bintang plaza.lepas lelah di bintang plaza pergi ke bululebat main game.abis rm 30 k nukar token.aku pun begasak juak senanya.wakakaka.lepas ya makan rah sajian warisan.hehe

ari ke tiga bala nembiak dan mak bapaknya di ambik oleh adik biras ku.ya hal cdak lah.aku x tauk pa polah cdak ya.dalam pukul 8 mlm cdak bekemas untuk berangkat pulang ke kuching.

x banyak gambar yang aku dapat ambik di sebabkan kenakalan haikal.mala jak pake ngepong nya ke ulu ke ilir.

DSC07117


DSC07118

DSC06988
tok gambar 29.05.2011

DSC06987
tok gambar 29.05.2011

DSC07124

DSC07128

DSC07126

DSC07125

DSC07121

Tuesday, June 7, 2011

cney jalan kitak org tek.

hai hai hai..sunyek rasa opis tok. rami gik cdak bercuti.cuti gawai ngan cuti skolah.aku pun bercuti juak.cuti dalam miri jak ko.x dapat nak balit.huhu.kitak org tek pa polah time cuti tek cney jalan kitak org.tentu beratus-ratus abis k soping nak.wakakaka.

ari tok masok opis lom tauk pa nak polah.elek2 lepak di alam maya, nangga2 blog kitak org.p lom abis terjah gik.nanger crita pasal jom heboh rah kuching, nangga gambar cdak outing gawai ya tek, nanggar gambar member ambik job wedding.kaya2 kawan aku bulan tok.banyak job masok.ari jumaat ya tek kawan atang umah minjam lens k ambik wedding rah kuching.huhu.syadu rasa ati bila kawan madah"ko sik balit kampung tek"huahuahua alu asa nak nangis.

jadi ya jak luahan perasaan ari tok.lom tauk pa mok tulis.lak sambung gik k.

matahari

gambar di ambik dari Canada Hill.