aku budak kampung

ku abadikan untuk isteriku yang tercinta,anakku,keluargaku,teman-teman seperjuangan dan mereka-mereka yang sudi menemani blog ini.terima kasih atas sokongan anda semua.



Saturday, February 26, 2011

gunung santubong

DSC05061

DSC05059

DSC05053

DSC05050

DSC05065

sedikit dokumentari mengenai gunung santubong

Gunung Santubong yang terletak di Sarawak, Malaysia merupakan sebuah daripada gunung legenda yang terkenal di Sarawak. Ia terletak 35 km di utara Bandar Kuching. Setinggi sekitar 810 meter, gunung ini terletak di sebuah semenanjung kecil yang dinamakan semenanjung Buntal yang popular kerana aktiviti-aktiviti pelancongannya.

Mengikut sejarahnya, pada abad ke-14 Masihi pusat komersial pentadbiran negeri Sarawak ialah Santubong d mana kuala Santubong menjadi pusat kunjungan para saudagar dari Timur dan Barat untuk berniaga. Penemuan pelbagai artifak di kawasan sekitarnya menguatkan lagi dakwaan bahawa terdapat kesan langsung perdagangan di Santubong kepada penyebaran Islam dan Hindu di Sarawak.

Elevation 810.2 m (2,658 ft)
Prominence 810 m (2,657 ft)
Location Sarawak, Borneo
Coordinates 01°44′N 110°20′E

sumber:http://ms.wikipedia.org/wiki/Gunung_Santubong

13 comments:

VIVIAN said...

kacak!! rugi sik g..ada pict lain?

ztie said...

uh... kedak rumah kmk jak ya ekekeke

Ninie Nordin said...

kacaakk gamba lasst yaa! kmk teringin nak g santubong p lom da masa gk. erk.

psst. lamak dh sik nguras kt blog ktk. HAHAHAHA. ;P

Ms Tikot said...

Rmh sapa ya owh???

Kmk suka gambar last ya, kacak ;-)

wa khairul onggon said...

Gambar pes ngan last ya kesukaan aku... hehehe.. Lagik? Lagik?

erolnukman said...

pa kaitan puteri santubong ng puteri sjinjang dgn gunung tok?hahaha...

lamak cuti pok?
gambar last cak!

am-rie said...

best2..minggu tok balit sinun nak jln2 santubong juak tok..hehe..

[tErOmPaH bIrU] said...

area santubong nang achak laaa.. saya suka! hehe..
best la urang nok empun rumah pic.1 ya.. hari-hari fresh air ohhh :D

Norris said...

yer..rugi ku sik ekot hoo..ehehe..gambar buah kelapa ya kacak..ehehee

Khairul Antasha said...

hehe..gmbr 1st ya kmk penah amik juak..umah ya nang kacak..hehehehe...

suma gmbr kacak..

last ya super kacak....eiiiiii...

labulabi said...

vivi.nang rugi kitak x pegi.kmk dh sedia kopok k kitak.wakakaka.

ztie.hehehe.kacak umah kitak owh.kenak x jemput kmk masok ari ya.lelah jak bepanas kmk di luar ya.hehehe.

ninie.aok.lmk dah kitak x nguras di blog kmk.pa crita kitak tek.pegilah ke santubong kedong kitak masih di kch.hehehe.

mr tikot.kmk pun x tauk sapa pun rumah ya.mcm baru jak rupanya.hehehe.

wa khairul.tima kasih pok.x banyak gambar pok.cuaca mendung nak ngambik pun x da mood ngan cuaca kedak ya.hehehe.

erolnukman.heheh.kurang pasti juak pok.tapi ya lagenda gunung santubong.kenak la bukak buku hikayat tok.wakakaka.mak seh pok.

amrie.kenak balit akhir gilak pok.mun awal nak dapat outing ngan kmk org.wakakaka.

terompah biru.kalu takut di lambong ombak,jgan berumah di tepi pantai.hehehe.da baik da buruknya juak.x juak madah best nak,tapi mun diberik kmk pun mok juak.hehehe.

norris.yalah pok.kenak la u x datang.kmk org dah sedia aik meneral pake u.hehehe.

khaisha.benakah.kenak kmk x prasan owh.hehehe.publish agik gambar ambik kitak ya.kmk pun tingin nak nangga.

mak seh ngan ktk org yang komen.pada yang datang melawat pun tima kasih banyak2.time tok tuan punya blog masih bz, ya nyuruh x sempat nak ngabas blog kitak org.mintak maap dolok aa.lak tunggu pree bok ku kayo2 ngabas kitak org.

e F a said...

kacak pic buah niur ya...

labulabi said...

efa.gambar besa2 jak.x mok ekot kmk org outing ka.hehehe