aku budak kampung

ku abadikan untuk isteriku yang tercinta,anakku,keluargaku,teman-teman seperjuangan dan mereka-mereka yang sudi menemani blog ini.terima kasih atas sokongan anda semua.



Tuesday, December 27, 2011

muka depan dan selamat tinggal 2011

muka depan

ari marek aku sempat molah enrti ucap selamat pengantin baru jak ngan mastura & rosli.ari tok aku polah muka depan album.rasa-rasanya camtok la depan album ya kelak.cuma mok nangga tahap kepuasan aku jak agik.mun rasa sik best aku ubah gik sampe aku rasa puas.

jadi kawan-kawan di luar nun terima kasih kerana sudi jawab soalan aku ari ya tek terutama kepada hanie&jue dan Khaisha.bermula esok hari aku akan bercuti hingga tahun depan.wahhh tahun depan!! hehe seminggu jak bah.jadi bermula esok aktiviti di blog akan terhenti seketika.inyaAllah tahun depan kita akan berblog dengan azam yang baru.sebarang salah dah silap kata aku di tahun 2011 tok aku memohon maap banyak2 ngan kitak org semua.kepada rakan2 yang sudi singgah di blog aku aku ucapkan ribuan terima kasih.kalian semua memang best,sporting, frendly, walaupun ada di antara kita sik pernah pun bertemu dan bersua muka.

kepada silent reader terima kasih kerana nangga blog aku.sik tauk la kitak org paham sik apa yang aku tulis dalam tok.blog tok tempat aku merapu, tempat aku meluahkan segala perasaan suka duka.berkongsi cerita dengan kita org, walaupun ada kalanya sik sampe 20 patah perkataan yang aku taip dan harapan aku semoga tahun 2011 tok berlalu dengan penuh makna.

dalam beberapa hari lagi 2011 akan meninggalkan kita.bermula tahun baru 2012 diharap dapat mematangkan fikiran dan usia kita.mengeratkan siratulrahim sesama kita,tiada lagi kontrovesi, provokasi,caci mencaci,tiada lagi yang unsur yang tidak baik.kalau pun ada yang kita tidak puas hati luahkan pada mereka yang sepatutnya.yang penting kita kenak tingkatkan prestasi.bak kata bidalan, maju mundur sebuah bangsa itu kita lihat pada anak bangsanya.jadi kawan2 sekalian kita jumpa lagi tahun 2012.aku labulabi melabuhkan tirai blog tok untuk tahun 2011.

terbang tinggi burung kenari,
hinggap meniti di atas para,
labulabi mohon mengundur diri
2012 pasti bersua semula.

peace no war.

Monday, December 26, 2011

selamat pengantin baru

selamat pengantin baru di ucapkan kepada mastura dan rosli.semoga bahagia hingga ke akhir hayat.
kad jemputan

Thursday, December 22, 2011

aku dan kenangan

pernah sik kitak org ingat brapa lamak dah kitak org sik betemu ngan rakan rakan sekolah kitak org.masih sik kitak org ingat semua nama rakan sekelas kitak org.ari tok kotan sik tauk apa nak polah aku google la internet, nelah tauk betemu ngan geng geng skolah dolok.dan apa yang aku temu adalah gambar skolah aku dolok.hehehe.lucu kali jak nangga muka masa gik skolah dolok.wakakakaka.bayangkanlah dari zaman abis skolah kita sik jumpa lagik dengan kawan-kawan kita tok.mungkin ada yang kita salu jumpa p ngan geng-geng yang lain.bak kata org abis skolah alu ilang.sik pat nak di bayangkan.tentu banyak perkara kita nak tauk tentang geng-geng kita ya nak.salah seorang dari geng-geng ya tek aku.

aku abis jak skolah nang terus lost kontek ngan kawan-kawan.sik rami yang dapat aku jejak selepas zaman persekolahan aku.lagipun lepas jak skolah.rata-rata kawan-kawan aku dapat nyambong blaja ke politeknik di sarawak mahupun di semenanjung.aku pun dapat tawaran blaja ke politeknik kuching.tapi aku sik dapat masok disebabkan masalah masalah yang sik dapat di elak.tentunya aku ingin belajar sampe ke menara gading macam kawan-kawan ku yang lain.xda rejeki bah.cuma aku mampu ambik latihan kemahiran ajak.walaupun macam ya aku bersyukur dengan apa yang aku ada kinek tok.hehe.

jadi balit ke crita tadik.kinek tok bila aku nangga gambar ya, teringat ngan kawan-kawan ya semua.apa di polah cdak ya masa tok.dengar2 crita rata-rata kawan-kawan ku tok dah berjaya dalam hidup, ada yang keja gorment,ada yang jadi nurse, ada yang jadi juruteknik, ada yang bukak bisnes, ada yang keja ngan syarikat penerbangan,ada yang makan gaji ribu raban.dan sik lupak juak kepada cekgu yang telah bertungkus lumus yang sik kenal erti lelah mendidik kmk org supaya menjadi org yang berguna kepada keluarga dan masyarakat.walaupun masa skolah kmk org nang di ketegori sebagai nakal dan berolah tapi cekgu tetap sabar.terima kasih cekgu.jasamu tidak terbalas.

kenangan kenangan masa skolah(ting 4 dan 5).banyak nak crita antaranya kenak denda cekgu, kenak paluk dan anok cekgu sampe rasa pedas telinga.dan kenangan sik pat ku lupak kmk org boikot cekgu math.sebabnya biarlah rahsia.hahahaha.dan juak aku sik pande lukisan geomatri.leh dikatakan aku takut skali subjek ya.sebabnya lukisan aku teruk skali.tapi alhamdullillah berkat dan usaha aku dapat juak keputusan yang bagus.terima kasih cekgu lukisan.kepada semua cekgu yang mengajar kelas kmk org tahun 98-99, jasamu tidak terhingga.akan ku kenang ke akhir hayatku.

peace no war.

kenangan jadi ingatan

coba tekak cney aku.dapat sik da hadiah.p mun tauk diam2 ajak la k.hehehe.

Monday, December 19, 2011

best sik jadi burung

st (1)

lepas cuti ari ya mood untuk mengambil gambar blom ada.nak g outing sikda teman.nak jalan sorang2 penyakit M dah melanda.banyak nak di rancang dalam minggu tok sik jadi.album pengantin masih blom settle lagik.haiyoo apa macam bleh jadi itu macam ha.kali mcm ya mun dah ujung tahun.nak pikir banyak2 takut stress.sapa yang susah.aku juak nak.jadi pa kata kita pikir mun kita jadi burung.jadi tok soalan aku untuk kitak org yang berminat nak jadi burung k.wakakaka.

1.kitak org nak jadi burung apa.
2.mun jadi burung cney kitak org nak terbang.
3.sik takut kenak tembak@ kenak jerat ka.
4.sik kepak ka sayap mbak mengepak lamak-lamak.
5.mok diam lam sangkar ka terbang bebas di udara.

nota kaki:semua soalan mesti di jawab dalam jawapan subjektif sekurang2 30 patah perkataan dan huraian.kurang di kenakan denda ketuk ketampi.wakakaka.

itu ajer yang dapat aku pikir.hihi.

jadi burung2 yang harus menjawab soalan ini adalah.jeng jeng.

erolnukman
khairul onggon
amrie
syukri
amni
khaisha
jue&hani
terompah biru
lyndawawa

sementara kitak org cari jawapan, aku nak g makan ngan deng lok.bye-bye.

Wednesday, December 14, 2011

khamis oh khamis

09122011190

layan ajak la.x tauk apa nak di crita tok.selamat hari khamis kawan-kawan.

Tuesday, December 13, 2011

ongbak rindu

DSC01174

DSC01150

DSC01152

DSC01173

tajuk bukan main gik.hihi.sekadar nak berkongsi ngan kitak org.semoga terdekit sedikit di sanubari kita untuk nangga kehebatan alam ciptaanNya.gambar minggu yang lalu di kampung pulau melayu miri.mun ada org brani berenang time ya nang aku respek abis la.

Sunday, December 11, 2011

aku dan sesuatu

salam bersiaran kawan-kawan.ari tok rasa nak ngereco panjang panjang.p tangga la mun ada idea nak menulis.ari tok aku start bekerja selepas 2 minggu bercuti.p cuti aku cuma duduk rumah jak, jaga haikal.org jaganya pergi bercuti balit kampung.sepanjang cuti yang lepas aktiviti di alam maya tok terhenti seketika.di tambah lagi deng pergi berkursus dan traveling menyebabkan aku rasa sunyi dan sepi.cuma haikal yang jadi teman klaka, ya pun kadang-kadang aku susah nak paham.aktiviti rutin sepanjang cuti, bangun pagi, bukak tb, polah sarapan, berik mandik haikal,tangga tb , berik makan haikal, buang sampah, kemas rumah,tangga tb ,makan, mbak haikal jalan jalan, mandi, masak makan malam, tangga tb, meneman haikal tido.lebih kurang gia lah bunyi ceritanya tek.

pagi tadik masok jak opis aku rasa sunyek juak.aku pun tercarik carik cney cdak opis tok pegi.nak kata becuti dekat notis board rata rata org start becuti 19 haribulan.tanyak ngan cdak pentadbiran owhh rupanya ada kursus.pagi tadik aku bukak blog klik mana2 yang patut aku tangga da kawan2 yang dah tutup blog.ada yang dah private nya pun blog.ada yang sudi jadi folower di blog aku.terima kasih banyak banyak.ada juak yang sudi singgah rah ctok.dalam 2 minggu macam2 bleh berlaku kan.ya baruk 2 minggu. mun setahun camne nak owh.


nampaknya aku dah ketandusan idea.sik tauk nak tulis apa gik.esok-esok jak kita sambong agik.hihi.

DSC01251


DSC01205

Monday, November 21, 2011

siap sudah.

lom dapat nak kayo2 gik.masih mood lelah ngan gago SKT.Tok album yang di tempah oleh pelanggan ari ya.

21112011183

Monday, November 14, 2011

Photographer!!

sanggup buat apa saja untuk kepuasan pelanggan dan minatnya.terima kasih pada dillah kerana sudi menolong aku untuk menyetelkan majlis perkahwinan asri dan eja pada 11 12 dan 13 aribulan yang lepas.kepada pengantin baru semoga bahagia hingga ke akhir hayat.
dillah
dillah dengan aksi tersendiri.

pengantin 1

peace no war

Thursday, November 10, 2011

11.11.11

sempena tarikh 11.11.11 tok aku nak molah cgek entri.ya jak.wakakakaa.

07112011160
gambar tok di ambik pada 07.11.2011 jam 6.17 petang

09112011165
gambar tok di ambik pada 09.11.2011 jam 6.28 petang

10112011167
gambar tok di ambik pada 10.11.2011 jam 6.14 petang

10112011168
gambar tok di ambik pada 10.11.2011 jam 6.15 petang

10112011169
gambar tok di ambik pada 10.11.2011 jam 6.15 petang

mun tak org tangga gambar tok semua di ambik dari sudut yang sama.sedikit masa jak membezakan.tapi suasana yang cukup menenangkan.ya ajak la tek entri pada tarikh 11.11.2011.petang tok arap da sunset yang cantek. hihi.tima kasih kepada rakan-rakan blogger yang sudi meluangkan masa untuk menatap gambar gambar dari aku. peace no war. :)

Wednesday, November 9, 2011

jalan-jalan di pantai lutong

gambar tok di ambik beberapa minggu yang lepas.outing sorang2 jak.nak mbak geng semua bz.tapi best juak outing sorang2 tok.kehadiran kita sik di perasan org.hehehe.jadi keberangkalian untuk candid ya 100%.hahaha.mun kita dapat candid org, kebarangkalian kita telah di candid juak.aih pa ku padah tok.apa2 jak la.hehe.tujuan aku g pantai lutong ya nak ambik sunset.tapi langit sik selalu cerah nak.dalam 2 jam nunggu akhirnya aku pulang tanpa sunset.cuaca yang mula2nya bagus dan cantik, tiba2 jak mendung.adohai aku kecewa.

DSC09688

DSC09695

DSC09694

DSC09744

DSC09735

DSC09728

DSC09726

DSC09709

DSC09707

DSC09705

DSC09703

DSC09701

DSC09700

DSC09698

itu saja.

Tuesday, November 8, 2011

keindahan alam

sik tauk apa nak tulis ari tok.tang mcm gago kedirik jak.hahaha. janji sik ngaco org jak owh.

DSC00140
lokasi gambar:taman negara lambir

mutiara kata

"Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. Apa yang ada
hanyalah percubaan, cabaran dan pelbagai peluang. Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula kepada Ilahi."


di petik di sini

Monday, November 7, 2011

salam aidiladha

salam aidiladha buat semua rakan2 yang menyambutnya.xda gambar aktiviti korban.beberapa hari tok cuaca sik menentu di miri.kejap ujan kejap panas.mood untuk mengambar pun masih blom ada.lagipun banyak program akan dijalankan di miri antaranya regatta sibuti yang akan belangsung 18-20 kelak di pekan bekenu. program RAS(Rakan Alam Sekitar) pada 12 aribulan SK Colomba, Komuniti 1 malaysia di kpg Luak Pada 13 aribulan.hari warga emas peringkat negeri di mariot 9 haribulan.sidang media program karnival Maal Hijrah 1432H di bilit mesyuarat pejabat residen,majlis anugerah perkhidmatan cemerlang peringkat jabatan hutan sarawak pada 9.11.2011.ya antara program yang aku tauk la.nak sik tauk ya sik pat nak madah ngan kitak org.

bunga

30102011140

02112011150

30102011142

Tuesday, November 1, 2011

aku dan dunia fotografi

fotografi

"aku melihat dunia fotografi begitu luas sekali.dengan melihat sekeping gambar kita di ceritakan dengan pelbagai kisah dan harapan.semuanya ini dapat dilakukan oleh manusia masa kini terutamanya gabungan seni dan teknologi fotografi.fotografi adalah alat sebagai memujuk serta membuat kita ingin tahu.foto boleh menceritakan segalanya."

sedikit pemahaman aku tentang dunia fotografi yang unik ya.jadi pa kenak mengenak ngan teks di atas ya tek.xda apa2 bah.cuma nak berkongsi ngan kitak org betapa indahnya dunia fotografi ya.ju kita layan gambar majlis persandingan di sri aman sarawak.aku telah di jemput menjadi fotografi rasmi majlis ya.terima kasih kepada pasangan tersebut kerana percaya ngan aku.terima kasih juak kepada secen photographer encik zul fadli yang juak wedding fotographer.

suarah (30)

bukit (31)

alice (49)

alice (1)

taman (22)

taman (6)

taman (23)

selamat berblog. :)

Monday, October 31, 2011

bunga dan pagar

bunga dan pagar

mbak elek kata org swk.

Friday, October 28, 2011

kalau lah aku......tag dari Jue&Hanie

salam jumaat pada semua.ari marek terkejut berok dapat tag dari Jue&Hanie.lamak dah sik layan tag.wahhhh bukan main susah gik tag tok.dah time xda idea tok.p aku polah lah juak k nyukup kuata entry ku bulan tok.hahaha.mak ai sampe 11 soalan nak jawab.macam periksa PMR pun ada juak.klah layan tag tok dolok.

You must post these rules.
Each person must post 11 things about themselves in their journal.
Answer the question the tagger set for you in their post. And create new eleven question for the people you tagged to answer.
You have to choose 11 people to tag and link them on the post
Go to their page and tell them you have tagged him/her
No tag back !


malaysia-ringgit-banknote-papercraft
1.Kalau anda jumpa sejuta ringgit di jalan?
betuah la mun aku jumpa duit banyak ya di jalan.agak2 sapa la yang cuai sampe tercicir duit ya owh.nak blaja pun susah owh.mesti pemiliknya dah polah laporan rah balai polis.waaa apa aku nak buat dengan duit ya.!!nak padah ngan org lak org mintak spon.takut tambah kedekut dah tok.adoi susah mok pikir pa nak polah ngan duit ya.nunggu da idea lok lah.

selena_gomez_93-1024x768
2.Kalau selena Gomez datang rumah anda?
kitak 2 jangan!! sik pasal2 kenak tido luar kelak.sapa yang susah.aku jugak.gara2 gomez ya jual syempu lijoiiiiiii nya aje deng dah cemburu.x mok la.jgn suruh gomez ya datang k.susah aku kelak.wakakaka.

doraemon001 copy
3.Kalau anda ada doraemon?
aku nak suruh tim sarawak menang piala malaysia la.mala jak kalah.rasanya dah lamak swk sik menang.mun peringkat malaysia, aku nak malaysia menang piala dunia.bok syok nak.tentu femes malaysia masa ya.p adakah mungkin.semua ya akan terjadi mun aku jadi doreamon la.mun sik jadi xda la.iboh banyak la tanyak.wakakaka.

bruno_mars
4.Kalau Bruno mars kata anda adik dia?
boleh ka camya.1st2 agik aku sik mok ngakuk eh.no ic dah lain.pasya aku x pande klaka omputeh pa tah lagik lagu omputeh.wakakaka.ne apat nak ngakuk!!mun bruno nabil madah kmk 2 geng sama skolah kali lah.hahahaha.cayalah nabil!!.

5.Kalau anda bijak?
bijak camne.mok bijak jahat ka bijak baik.soalan tergantung, potong 3 markah.wakakaka.

semut-hitam
6.Kalau anda seekor semut?
kalau la aku semut aku nak jadi semut yang pertama ada lagu rock.yeyeh.lamak tok mala jak lagu enjet2 semut p sik juak melotup, jadi aku nak cipta la lagu rock semut.hahaha.

DSC03467
7.Kalau anda budak kecil?
aku mok belon kontrol, moto kontrol, heli kontrol,dan apa gik yanng bleh di kontrol owh.wakakakaka.

8.Kalau anda cuma ada sepuluh sen?
kinek tok apa yang dapat beli ngan sposen.p xdalah mun ari2 ku dapat sposen ya dah kira bagus.kumpul banyak2.amalan menabung kan amalan mulia.bertindak la dari skarang untuk masa depan yang bahagia.hahaha.


MESIN MASA
9.Kalau anda ada time machine?
aku nak pegi ke zaman mula2 org jumpa minyak di miri.pasya aku nak tanda cgek telaga ya kepunyaan aku.hahahaha.kompom kinek tok aku dah kaya raya owh.sapa mok ekot aku.sila daftar sekarang.hehehe.



kfc-coupons
10.Kalau anda dapat baucer KFCC setahun?
apa setahun.tok aku dah polah untuk seumur hidup.tak org mintak jak ngan JU&Hanie.eksennya 2 ya.wakakaka.

burung dan aku
11. Kalau anda seekor burung?
siap aku tulis puisi agik.hehehe.layan jak la.

jadi tok soalan aku kepada yang akan di tag.

pukul brapa kitak org makan malam tadik?
masa kitak org darjah 2 apa makanan kegemaran tak org.
sapa salu anok tak org masa gik kecik2.
bila start pande begerek
mun diberik peluang,sapa org yang kitak org rasa nak tukuk palak
banyak2 barang yang tak org simpan, barang apa tak org paling lamak disimpan.
bila last tak org nangis.
apa perkara paling lucu dalam hidup tak org.mun kmk org sik tetak ya kira sik lucu k
sapa nama wanita ppb rah kawasan kitak org.
pukul brapa start tak org bebelog.
salu sik tak org nganok org lain.

wahahahaha.sila ambil maklum nama yang akan ditag akan di polah padah hari senin minggu depan.jadi tak org baca lok semua soalan dan sediakan jawapan yang sebernasnya.hehe



wadoh2.kepak tangan naip enrti tok eh.sik pernah naip2 panjang2 gitok.
sapa ku mok tag tok owh..lak ku aku update sapa yang mok ku tag k.hihi