aku budak kampung

ku abadikan untuk isteriku yang tercinta,anakku,keluargaku,teman-teman seperjuangan dan mereka-mereka yang sudi menemani blog ini.terima kasih atas sokongan anda semua.



Friday, December 31, 2010

selamat tahun baru 2011

DSC02367
limbang pukul 10 malam

DSC02366
limbang pukul 7 malam

salam semua.dengan kesempatan tok aku ingin mengucapkan selamat menyambut tahun baru 2011 pada kitak org semua.semoga tahun baru tok membawa seribu keberkatan dalam hidup kita,yang penting kita enjoy dengan muka yang tersenyum, dengan hati yang senang, dan jangan mudah melatah.kepada rakan2 blogger yang sudi singgah, yang sudi tinggal jejak,terimak kasih aku ucapkan ngan kitak org semua, tanpa kitak org x wujud blog aku tok.bah ya jak dari aku.selamat tinggal 2010.selamat datang 2011.

from limbang

Wednesday, December 29, 2010

ribut melanda limbang

salam semua.masih gik semangat bola tak orang ka.hehehe.malam tadik xcited aku depan tv.sampe ngentak2 kaki.wakakakaka.tahniah la ngan pasukan malaysia kerana berjaya menjuarai piala suzuki buat kali pertama.ari tok rata2 suratkhabar crita pasal kemenangan piala suzuki ya.p aku xlah nak crita pasal ya k.aku nak crita pasal program yang berlaku di limbang minggu lepas.pada hari sabtu 18.12.2010 kmk org group teknikal dengan kerjasama group pentarama dah siap sedia nak sound chek peralatan pake blah malam.sambil ya berhibur sesama sendirik di dataran limbang ya.aku tek dah kira settle keja mula la kayo2 ngan kamera aku ya.nang best owh, sambil nyakat org,sambil ya tangan gatal nekan shutter.

dalam kol 4 lalu camya awan hitam mula berarak masok ke bandar limbang.nang kacak owh seprti di dalam gambar.aku mula la snep2 tek.dah ada sora sound suruh kemas peralatan sebab ari nak ujan.p memandangkan semua barang dalam khemah besar ngan di atas pentas yang berbumbung maka arahan ya tek di ambik lewa jak oleh kru2 termasuk aku.wakakakaka.engkar arahan.hehehe.tapi pengalaman rah marudi dolok mengajar aku jgan ambik mudah.alu lah aku tek ngemas ikit2 barang nak x di pake.sambil ya dalam ati aku madah tok kompom kenak ribut lagik.wacaaaaaaaaaa nang masin mulut aku.lepas ya alu datang ribut dengan guruh dan kilat.aku pa gik, perkara yg pertama aku nak selamat tentulah kamera aku.wakakakaka.secepat yg boleh aku berekot nuju moto.dengan angin yang kuat ngembak tempias membasah peralatan elektrik ngan elektronik yang berada di atas pentas ngan dalam khemah.mixer dah lebur kenak aik.power amp pun sama juak.semua la kru yg tadik elek bertempiaran lari nyelamat dirik!!oh tidak sama skali.semua kru gago carik kanvas pake nutup barang elektrik ya.aku pun sama juak.berekot dalam ujan juak nak nyelamat barang2 yang patut aku selamatkan.

sungguh kuat ribut itu dalam sekelip mata basah semua benda yg ada dalam khemah besar ya.ribut ya dalam sejam lebih juak.nang dah basah kuyup kru2.bila reda ikit semua boss2 besar pagi dataran nanyak camne peralatan ya tek.alu boss dari kch madah setakat tok semua dah basah. x dapat di selamatkan agik.ada iras2 kecewa di riak mereka2 sebab show yg sepatutnya bermula jam 8 mlm di kensel sama skali.huhu.aku pun sedih juak bah.lelah setting owh.last2 x jadi.

ya crita pasal dalam ujan,lepas jak di kensel show, semua kru di mintak ngemas apa yg patut dan aku di berik arahan untuk ngecek dak mixer, power amp, dan yg berkaitan untuk nangga tahap kerosakkannya.dengan baju yg basah aku ngan kru2 mbak la barang ya g opis untuk di bukak dan di ambor.nang mengamor la opis dengan dak skru ngan wayar2 k nyecek barang tek nak.masing2 mbak hair dryer k ngering barang2 elektrik ya.
hasilnya semua barang dapat di selamatkan.cuma 2 3 igek benda jak perlu pemeriksaan lebih.jadi hasilnya mun da di antara kitak org yg da nangga berita di tv berkenaan ngan limbang pada 19 aribulan ya.semuanya berjalan sukses seperti yang di rancang.terima kasih kepada semua kru2 yang bertungkus lumus pada 2 ari ya.bah ya jak.panjang dah di tulis aku tok.

DSC02122
WANDIE DENGAN TEKUNNYA NGITONG WAYAR.HEHEHE.

DSC02085
BOSS AKU SEMPAT GIK BERGURO NGAN JURUTEKNIK

DSC02086
TANDA-TANDA ARI NAK UJAN

DSC02083
KOMPOM UJAN TURUN

DSC02130
TOK TIME ANGIN KUAT.

DSC02126
SIK TAUK CAMNE NAK MENGGAMBARKAN KEADAAN YA.

DSC02127
KILAT YANG SEMPAT aku SNAP.PASYA KAMERA ALU DI TINGGAL DALAM KETA.

ya jak lah crita nya tek.sekian terima kasih.hehehe.selamat membaca.

Tuesday, December 28, 2010

perjalanan ke limbang

salam semua.pa kes ari tok.seperti yang di janjikan dalam entri yang lepas aku nak molah sedikit la cerita tentang perjalanan dan aktviti aku di limbang dan lawas.p malam tok crita ikit tentang perjalanan ajak k.pada 15.12.2010 ya tek, aku dengan my boss molah perjalanan ke limbang untuk membantu liputan teknikal sempena lawatan menteri penerangan komunikasi dan kebudayaan.aku tok x tauk nak nyebut nya pun protokol.jadi x perlu la sebut nama owh.tauk bah kitak org.hehehe.setelah ngemas barang yang patut, aku pun bertolak,sebelum ya kenak cari tempat tukar duit lok.sebabnya kenak bayar tol jambatan rasau yg terletak dalam wilayah brunei.mun make keta sendirik da 2 tok kenak bayar.cgek rah jabatan asian rah kuala baram miri.mun ngembak kereta perentah pree ajak.tapi dalam tol brunei kenak bayar juak la.

lepas nukar duit rah e-mart miri pagi minum lok.lak takut lapar.hehehe.kak minum ya aku tek dah sedia nak memulakan perjalanan, tapi da cgek hal lagik, boss aku tertinggal henpon rah opis!.wahahaha.terpaksa la kmk 2 balit ke opis lagik.kongkengkongkeng kol 11.30 juak jalan ke kuala baram.di pos imigresen sg 7 da sebuah gik keta jabatan nunggu kmk 2.hehehe.dah terlambat la.lepas cek pasport n apa yg patut kmk org meninggalkan wilayah sarawak menuju ke wilayah brunei.sampe jak rah imigresen brunei serah gik pasport untuk di cop dan pemeriksaan kastam.x juak lama la sebab Q nya x banyak keta.lepas jak ya aku pun memecut rah jalan brunei dengan selaju yang boleh.hehehe.jalan brunei nang stedy ko. jarang nemu bumper rah tgh jalan.tapi aku x terus make highway sebab jalannya jauh,jadi make jalan kpg jak la menuju ke kuala lurah.sampe jak ke kuala lurah dah pukul 1 lalu.mun dah sampe kuala lurah ya x jauh lagik nak masok limbang.kmk org datang limbang dalam pukul 1.45 camyalah.elek bah. tapi perut lapar.wakakaka.bah ya ajak cerita perjalanan ke limbang k.jgn tak org x maca aa. lelah tangan ku naip tok eh.hehehe.

peringatan: gambar tok semua di ambik oleh boss aku.make auto program ajak.wakakaka.

DSC01996
POST KAWALAN POLIS SG TUJUH.

DSC02000
BYE-BYE MIRI.HEHEHE.

DSC02002
DESTINASI AKU KE KUALA LURAH.

DSC02008
TOL JABATAN RASAU BRUNEI.

DSC02010
ANTARA PERUMAHAN DI BRUNEI.X DA PAGAR OWH.KOMPOM SELAMAT BAH.

DSC02012
TOK MASOK HIGHWAY BRUNEI.4 LANE OWH.BLEH MBAK SAMPE 140KM/H.ADA BRANI.

DSC02013
JALAN PINTAS KE KUALA LURAH TOK.P MUN HUJAN IBOH LA NAK MAKE.KOMPOM BANJIR

DSC02023
BORDER KUALA LURAH.LEPAS JAK BANGUNAN TOK DAH MASOK LIMBANG.

camyalah sedikit pengalaman untuk aku kongsi ngan kitak org semua.

Thursday, December 23, 2010

tugas berakhir

my love

salam semua.pa khabar kitak org semua.ari tok hari terakhir aku di lawas.esok pagi aku dan rakan2 akan memulakan perjalanan balit ke miri.dari 15 aribulan ya kuar dari miri ke limbang dan seterusnya ke lawas.banyak suka duka berlaku.kenak ribut lah, hotel x adalah.nang payah sekali.tapi keja tetap juak kenak di laksanakan.yang sukanya dapat bertemu dengan geng sekolah dolok.sungguh x sik sangka nak.dah 10 tahun berpisah tapi bertemu juak akhirnya.dalam seharian aku kerja kat tempat org aku terasa rindu gilak ngan deng ku ngan anak ku.kadang2 aku leh x kosentret keja bila ngenang nya 2 di miri nun.rindu sungguh hati ini.wakakakaka.jiwang eh.tapi yalah hakikat nak.

da banyak benda nak di cerita.tapi tunggu doloklah kitak org.sedikit masa agik aku kah la gambar2 yang sempat aku ambik masa di limbang, lawas dan sepitang.sebelum ya mintak maap ngan kawan2 semua.x sempat ku nak nyengok blog kitak org ko.mintak maap aa.komen tak org pun blom sempat nak balas.huhu.

Tuesday, December 14, 2010

singgah kejap lok

B&W

salam semua.time kitak org baca entri tok aku dah on the way ke limbang pasya ke lawas.minggu kegagoan aku akan berakhir sehingga 24.12.2010.mintak maap ngan kitak org semua sebab x sempat nak ngabas blog kitak org, nak ninggal jejak pun sik sempat juak.rindu ku nak ngereco di blog kitak org ko.mungkin di limbang ngan lawas kelak aku sempat ngabas blog kitak org.jadi ya jak lah nak madah.aku nang di tahap gago gilak sampe makan pun x tentu.salam.jumpa di lain entri.

Monday, December 6, 2010

selamat tahun baru.

06122010062
sambil nunggu magrib sempat juak aku nyenep gambar tok make kemre henpon.

salam semua.dengan ini saya penyimpan gambar-gambar besar ingin mengucapkan selamat menyambut tahun baru hijrah 1432 hijrah kepada seluruh umat islam di mana saja berada yang sudi singgah di belog saya yang x berapa nak jadi tok.wakakakakaka.malas ku eh.hehehehe.bah ya jak nak madah tek.bok pulang keja ku tok.kepada kawan2 blogger yang aku sik sempat singgah ya, mun ku pree ku ngerugak belog kitak org ah.bukanya lupa tapi x ingat.hehehe.

Saturday, December 4, 2010

sabtu minggu yang kamboh

idris dan kartina

salam semua.sambil melayan crita anak bapak, sempat juak aku on air agik.pa khabar kitak org.ari sabtu ngan minggu tok aku gago kedirik ngan org kahwen.sambil ngambik gambar promote juak fb Photo Freak.pande ku ngenjen madah cdak PFC tok terrer ngambik gambar.wakakaka.pengalaman 10 tahun wa cakap lu.mun lepas tok mana2 da org suruh geng PFC ambik gambar pande2 kitak org k.hahahaha.jadi aku lom abis gik sesi begambar esok ari da cgek gik sesi.jadi x dapat lah dolok nak ngesor gambar jaik yg di ambik aku ya.mintak ampun penunggu gua.hehehe.layan jak desgin hentamkeromotahapgabannakmati edisi aku.huhu.ngantok mata.good nite tak org.