aku budak kampung

ku abadikan untuk isteriku yang tercinta,anakku,keluargaku,teman-teman seperjuangan dan mereka-mereka yang sudi menemani blog ini.terima kasih atas sokongan anda semua.



Sunday, October 24, 2010

outing parkcity dan marina bay.

salam blogger semua.pa khabar kitak org tek harap2 sihat sejahtera hendaknya.tok entri begambar yang paling banyak aku polah setakat tok.hehehe.ari marek(ahad).group sony miri molah cgek outing di parkcity ngan marina bay.seperti yang di janjikan aku kol 3.30 pm dah ada di parkcity nunggu kemunculan rakan pengelola jerf syiru dan rakan.memandangkan rakan nikon ngan canon x brani nak datang maka ari marek semua geng sony ajaklah ya ada.hehehe.aku dah di maklumkan awal oleh jerf ada model ekot skali.p ku belum gik berkenalan ngan model2 ya tek.maklum la mun nak ambik gambar model tok komunikasi mesti cun.mun sik, sik jadilah gambar.cos pergerakan model ya bergantung ngan kawalan oleh photografer.walaupun model ya pro, komunikasi ngan cdak fotografer penting juak.mun x mersa x la dapat apa yg kita mok.betol x.ari tok x pat kah untuk edisi amni dolok.hehehe.aku perlukan ruang yang besar untuk hasil yang berkesan.jadi aku harap amni dah update nya pun hp.hehehe.jadi saksikanlah olah model kmk org ari marek.nama model ya tek cik ju ngan cik sarah.pelajar pratikal kat spob.katanya 2 tok la 1st time polah photoshot.jadi nang masih kekok la nak bedepan ngan cdak photogafer tok.p aku nak ucapkan tahniah la ngan nya 2 sebab berani mencuba, walaupun terpaksa bergaruk sebab banyak semut da.hehehe.zazzzzzzzzz tangga jgan x tangga.hehehe

DSC08828

DSC08832

DSC08839

DSC08851

DSC08860


DSC08908

DSC08913

DSC08938

DSC08972

DSC08999

DSC08997

DSC08998

DSC08970
photogroup x bleh lupak.hehehe.

thank kepada semua mereka2 yang sudi hadir pada petang ya.kelak lain kali kita berjumpa lagi.kepada member2 kemre yang berada di miri sudi2lah ngekot kmk org.dapat juak kita menambah ilmu berkenaan dengan dunia fotografi.wsalam..

Thursday, October 21, 2010

mintak maap lok.

salam on air kitak org semua.aku x pat lok nak polah entri banyak-banyak lok.mintak maap la banyak2 ngan kitak org yang sudi ngabas.ku tauk da antara kitak org ngabas blog aku sampe 11 kali sehari.p apakan daya aku masa tok x pat lok nak polah enrti best-best.yerrrdeh nang macam best jak enrti aku owhh.perasan ku sorang jak.hehehe.mintak maap banyak2 ngan kitak org k.cgek jak gambar ari tok.ya pun gambar lamak masa seminar sony Alpha kat miri ari ya.tangga lok kitak org sambil madah lam ati pa ke benda ya.hehehehe.salam..

lu pikir lah sendiri.hahaha

tok untuk org nama amni.sama jak gambar tok cuma saiz jak berbeza.arap2 la amni dapat tangga.kesian dengan nya nun di ujung nun.hehehehe.

Saturday, October 16, 2010

angin petang di marina bay

salam semua.selamat berhujung minggu.petang marek kak beli belacan di kampung bakam kmk 3 beranak ngan adik ipar ku terus memulakan sesi terapi ujung minggu di marina bay.sambil menunggu sunset kmk org bejalan la di sekitar marina bay.ya.nang rami lah org di sia.semuanya khusyuk nunggu sunset.on the way ke marina bay ya da sebuah viva puteh motong keta aku dengan penuh bergayanya.p bila keta viva ya di depan keta aku aku alu senyum kedirik.alu ku madah ngan deng ku.patung kat blakang keta ya mengingatkan kmk ngan sorang blogger.deng ku nanyak sapa org ya.aku madah da lah biak nama %$#@&..*& tettttt.deng ku pun tetak juak.alu ku nyuruh adik ipar ku mgambik gambar patung ya.hehehe.patung apakah itu.ktak org tangga lok gambar nak ku ambik di marina bay ya.

DSC08723

DSC08757

DSC08732

DSC08751

DSC08763

DSC08765

DSC08772

ya ajak la gambar petang marek.tapi sapakah tuan punya blogger yang aku maksudkan tadik.mari kita sama-sama saksikan..
........................................................................................................................................................................................................................................................................................................tetttttttt...............................

sila klik ctok.hehehe.iboh marah aa.

Thursday, October 14, 2010

stobis telaga air kuching

salam jumaat.pa polah kitak org tek.aku nak mbak cita pasal stobis agik.stobis tok di polah awal tahun tok tek.bertempat di telaga aik.mun kitak org da singgah lam flickr aku da tak org nangga gambar tok.tok kira tayang semua di blog.masa x mengizinkan aku nak nangga gambar-gambar baru.tangga2 jak lah apa yang ada k.

model nikon

model nikon

model nikon

model nikon

disebalik tabir

thank to zizan ngan model kmk 2 ya.x ingat dah namanya.

Tuesday, October 12, 2010

mari menderma darah.

salam semua.ari tok blom cukup masa nak molah enrti panjang-panjang.almaklumlah kegagoan cdak opis lepas lawatan naziran ari ya makin menjadi2.ari tok pagi tadik sempat juak komen 2 3 igek blog kitak org.sempat juak mukak blog agik.kak madah gago.wakakaka.pagi tadik sebelum pegi molah keja luar,aku ngan kawan ku sempat pegi hopital miri bahagian derma darah.dah jadi rutin aku dalam setahun 3 kali mesti pegi sia.ari tok cukup 3 bulan darah aku harus di keluar dari badan aku.darah kueh ari raya ya tek harus di keluarkan dari badan aku.sambil elek2 nunggu turn tek aku sempat juak nyenep gambar k kamera henpon.hehe.jadi tok la antara prosider mun kitak org nak derma darah.silakan lah menderma darah,bukan derma dare aa.kehekehekeh.



isik borang lok bro

soalan yang perlu di jawab

buku derma darah jangan lupak.mun bok 1st ya nya berik buku.

molah test darah lok.

suntikan pelali.hehehehe.time tok da sakit ikit.

proses ngeluar darah.tangga tak org jarum ya.

proses darah kuar pun bermula.

5 minit pertama

10 minit kemudian

dah penuh dah beg darah ya.

so camyalah citanya tek.aku tok x da duit nak derma ngan org.derma darah jak la yang aku mampu.

Sunday, October 10, 2010

hujung minggu.

salam semua. aku 2 3 ari tok x pat tido nyenyak gilak.kmk org di miri tok di landa angin kuat.almaklumlah aku diam rumah tingkat paling atas tok.berasa juak di goncang angin.jadi petang tek ada juak panas kejap.mbak la anak bini jalan2 di sekitar kuaters tok.sambil ya ku encoba juak kitlens kemre ku ya.lmk gilak dah terperam dalam beg.mbak cgek flash tek kira nak molah ala ala marco.hehehe.teringin nak ada lens ya koh.p reganya mahal gilak.cek gambar lok.

DSC08581

DSC08571

DSC08564

DSC08561

DSC08576

DSC08567

DSC08587

Wednesday, October 6, 2010

camne nak molah panorama

salam semua.atas permintaan rakan blogger cik bsi,ismi huda, erulnukman ari tok ku nak molah cgek entri camne nak molah panorama dengan cara mudah.sebelum ya kitak org mesti dah install ADOBE PHOTOSHOP CS SIRIES.masa tok ku make adobe photoshop CS3.jadi ku molah berpandukan CS3


ADOBE PHOTOSHOP CS3
mula-mula kitak org bukak photoshop kitak org.pegi file.pasya carik outomate kak ya photomerge




pasya nya akan kuar benda tok.photomerge.pasya kitak org pilih la apa layout nak kitak org maok.

kuar la kotak open ya.bah pilih la mana mana folder yang kitak kah gambar panorama.pastikan gambar kitak org ya sekurangnya 2.masa tok ku pernah coba polah sampe 7 igek gambar. dan pasya tekan ok.

bila nya dah kah dalam folder photomerge ya tek.tekan ok agik.

bila dah tekan ok.nya kan running sambil nyusun gambar yang kitak org pilih tadik.sambil ya kitak org makan dolok ka minum dolok ka.sampe nya kuar macam nak di di dibah tok.bergantung ngan pa layout yang kitak org pilih tadik.

kak ya kitak org save la dalam bentuk JPG.bukak agik gambar tek pasya crop.

jadilah macam tok.hehehe.bah tekak teki lok.dari cney ku ambik gambar tok.x da hadiah aa.selamat mencuba..mun x paham lak tanyak aku balit aa.mun kitak org rajin try n error ya alhamdulillah.aku x juak pande dalam photoshop tok.p ku banyak blaja juak dari org2 yang sudi mengajar aku.thanks to zulhafizan, azizan, syuk, mr fram dan yg lain lain x dapat disebut dalam tok.sekian jak kelas untuk hari tok.jumpa dalam kelas lain gik.hehehe.
waterfront panorama
tok link gambar panorama yang di ambik syuk.sila klik ctok