aku budak kampung

ku abadikan untuk isteriku yang tercinta,anakku,keluargaku,teman-teman seperjuangan dan mereka-mereka yang sudi menemani blog ini.terima kasih atas sokongan anda semua.



Thursday, September 23, 2010

PFC stobis bahagian ke tiga

salam oi kitak org di luar nun.masih gik crita pasal stobis ari raya ya tek.iboh tak org rasa nak mutah nengar crita pasal stobis tok.lagipun aku molah blog tok nang pake kah gambar2 yg aku dah ambik.ne tauk bila aku dah tua kelak(mun sempat tua)da juak pake tangga dak anak cucu ku.amin.bah sambung gik crita tek owh.melelat ke ari tua indah.adohe...stobis di luar tok benanya dah di rancang cuma masa ya ari ujan.ya nyuruh cdak x mok nak ngujan kemre cdak ya.lagipun model dah bepupo kacak tam gik ujan alu la ilang serinya.jadi masa kat luar cdak PFC tok ambik gambar cam ya ajak la.ya pun dah ujan tedoh.p model kmk org tpot ngan ahim gik melebeh lebeh la posing cdak 2 ya.cam x kalak nangga kemre.wakakakaka.tok la di antara posing terlebeh nya 2 ya.p mun kitak org perasan nak kenak gambar aku ya mala jak close up muka,close sampe badan jak.kenak x da gambar yang long sot, medium sot,full frame,gostan sot(adakah istilah ya)wakakaka.jadi aku nak crita ngan kitak masa outing tok aku make lens 50mm ajak.aku x da lens yg widenya sampe 16mm.da la org ngesor lensnya.hehehe.jadi disten lens 50mm tok nang ya ajak lah.x pat di zoom in.di zoom out pun x pat.caranya kita kenak gostan la mun mok ambik wide.mun ambik close up nang kacak la.mcm gambar yg kitak org tangga.jadi iboh manas ngan aku kenak x pat ambik gambar full frame aa.lum da duit gik nak beli lens mcm ya.ku madah ngan syuk nunggu dah bank rakyat ngeluar surat loan baru.wakakakaka.ada-ada jak aku.bah panjang crita.tak org tangga jak gambar-gambar ya ada untuk santapan mata.

tangga

tangga (4)

tangga (6)

tangga (5)

tangga (3)

tangga (2)

tangga (1)

23 comments:

Khairul Antasha said...

kmk kadang2 komen blog ktk tok..sik maca apa ktk taip..kmk nangga gmbr jak..hehehe..gmbr kacak2 jak..hehehe

labulabi said...

kharul.hahaha.nang ada kitak ya.bah tangga jak la apa yag ada.mun x baca bagus juak.ne tauk kmk da nganok kitak lam ya.wakakaka

Abg.Syuk said...

santapan oo.. hahaha... boleh menyantap kah??? ehehehe

labulabi said...

syuk.erkk.dah kenyang mata ko tek pok.hehehe.mun lok kak tok ku kah gambar skodeng.hahahaha

Abg.Syuk said...

muahhahaha... kenyang macam boyak dah

erolnukman said...

tedah..tpksa makey 50mm jak nya..hehe!tp gmbar tetap kacak juak..nunggu kita sama2 ngeloan bamk rakyat baeruk meli nak cangginh manggih gik..hehehe

labulabi said...

erolnukman.ne gaya pok.p best apa make 50mm.cuma lelah jak la.mala jak gostan.

mr_abs said...

pok. mun didiat sekali imbas, alu saruk. ingat iklan nur kaseh tek haha

labulabi said...

haha.nur kasih indah.tok iklan baju raya tok pok.

Amni said...

Stobis ya apa bah sebenarnya? kmk nang sik tau.. hoho... btw, gambar kitak mek sik pat tengok satu pun.. haha... warna putih jak ada... hehe...

thanks singgah blog kmk, berik komen. kmk ada juak ke blog kitak.. tapi sik pernah mek dapat komen... baruk aritok mek dapat view kotak komen tok.. bah, apa kata kitak tukar setting kotak komen tak.. macam kmk ka... macam bang erolnukman ka.. haa.. senang mek komen... hehe...

Abg.Syuk said...

nah cun la.. labulabi la sifoo trobis

awgkhairul said...

a'salam bos.

boleh nanyak, ktk biasa ke kpg tanah putih, serian?

kmk ada job di sia. oleh kerana kmk sik familiar tempat ya, boleh ktk recommendkan any photographer yg dpt bertugas di sia kah?
terima kasih.

mat said...

geng PFC boleh turun cya...

ztie said...

kmk pun sik tauk apa binatang ya. sama cam amni.

sigek gk. kmk sama cam kerol juak. kdg2 mek suka nangga gambar jak. gmbr tak kacak. ehehehe

labulabi said...

tok khas untuk amni ngan ztie.stobis tok mcm teknik ambik gambar bah.mcm kitak pegang kemre hp kitak org bah.mun menegak kitak org dapat gambar yg di sebut potrait.mun melintang kitak org akan dapat gambar yg di sebut lanskap.jadi camya ya ngan stobis.ya cuma teknik ambik gambar.bab stobis tok banyak make flash yang di atur untuk menghasilkan gambar yg timbul.pernah x kitak org molah gambar ic kat studio.da x kitak org nangga lampu 2 igek kerek ngan kanan.ha camya lah juak stobis.setting banyak flash pake numpu rah muka model or kawasan nak kita target. mun nak nangga stobis nak senang g kitak org studio gambar kompom tak org da nangga nya set lampu kerek ngan kanan.jadi ya jak penerangan serba ringkas tek.untuk ztie x baca pun da hal, sebab mun di baca takut kitak x paham pa di padah kmk.hehehe

labulabi said...

syuk.u yang ajar i banyak bab stobis tok pok.i tok ngekot blakang kitak org jak bah.jadi ekor.

ztie said...

ahahaha. ok. paham! mnu sekda lampu kerek kanan ya sekpat jadi strobis la nak ow ?

labulabi said...

awngkharul.wsalam boss.kmk tok bab nolong org nang kmk suka.p masalahnya pa benda nak di maok kitak.lagipun masa tok kmk di miri.mun kitak nyuruh ngator ngan org tanah puteh mungkin kmk dapat.masalahnya camne kmk nak tauk sapa kitak tok.camne nak kontek.sapa di agak kitak di tanah puteh ya.hemm.mcm2 persoalan yg timbul tok.hehehe

labulabi said...

mat.hehehe.aku nak nyuruh zul fadli g tanah puteh.mun x pun cegu phill or mr fram.

labulabi said...

amni.lupak cgek tek.camne nak seting kotak komen ya owh.mintak tunjuk ajar lok.kmk tok bab it da kurang ikit.maklum la kmk tok ada spm jak.wakakaka

labulabi said...

ztie.aok.waima make cgek flah pun p nya masih make konsep yg sama pun di gelar stobis juak.ya pemahaman kmk la.lak kita tanyak ngan org yg pakar.

Faizal n Fashitah said...

Aku suk laa nangga pic2 nok dipolah makei teknik bokeh kedak tok. Rindok ba nangga gamba tang clear n terang jak rah depan.. n suddenly gamba kabur2 rah blakang. Mun DSLR mainan ku dapat molah kedak ya juak hoh.. alangkah rindoknya ati ku...

labulabi said...

FnF.makseh sebab suk.hehehe.bah pa tunggu beli la cgek dslr.apat juak outing ngan kmk org.