aku budak kampung

ku abadikan untuk isteriku yang tercinta,anakku,keluargaku,teman-teman seperjuangan dan mereka-mereka yang sudi menemani blog ini.terima kasih atas sokongan anda semua.



Thursday, September 30, 2010

gambar rami rami PFC

salam semua.ari tok xda idea nak molah entry.sebabkan kegagoan aku melayan cdak urusetia kursus yang berlangsung dari ari minggu sampe ari tok.ari tok last day cdak d miri tok.p kitak org jangan arap la nak nangga gambar kursus ya tek.kemre dah tersimpan rapi sejak balit raya ya tek.blom di kuar gik dari beg.jadi saja jak enrti tok k ngesor gambar kmk org di kampung tebakang ari ya.thank ngan tuan punya flikr encik sopan83.aku copy jak benanya tek.hehehe.bah kitak org tangga k.jangan x tangga.kepada amni lak di kuching bok boleh nangga.kehkehkeh.

Raya PFC Outing
mun ari-ari camtok nak best.

Kenangan Terindah
photo freak begambar ngan Saiful Nang

ya ajak pake ari tok.sekian terima kaseh.

Tuesday, September 28, 2010

waterfront sunset outing

pada 17 aribulan yg lepas,selepas saiful nang pun program, aku ngan geng2 pfc sempat juak nunggu sunset rah waterfont.program tok x dirancang. sambil lepak di sia sambil skodeng2 org dating sempat juak kmk org ambik sunset.kira x da ready nak ambik sunset.semua kmk org x da mbak tripot.mun xda tripot nang da susah ikit nak ambik sunset.nya pun speed shutter nang dah down bena time ya.p x semestinya mun xda tripot alu x pat ambik nak.maseh boleh gik kah atas pagar.cewah.pasya main ISO tinggi pun dpat juak.cuma bagi kemre yang murah kedak aku, main ISO tinggi ya akan menyebabkan noise pada gambar.ada org suka make ISO tinggi.da org suka nangga noise rah gambar.da yg x suka.ya terpulang pada dirikpunlah.ada ku kesah.wakakaka.cakap banyak pun lom tauk da org nak baca.hehehe.piluk asa ati.lelah jak naip tek,tuptup org nangga gambar jak. p crita tok k nyedap secukup rasa enrti bah.mun nangga gambar jak lak da org x tauk tempat nak.up to you lah owh.

DSC08110

DSC08118

DSC08119

DSC08123

Monday, September 27, 2010

pfc bahagian terakhir.

salam semua.tok bahagian terahkhir stobis kmk org ari ya.bertempat di pasar lamak tebakang.dalam pukul 6 lalu camya kmk org datang ke pasar lamak tok.p dah ada juak ahli pfc yang balit.cuaca ari ya nang x mengizinkan dengan shutter speed sampe o.4 secen nang susah nak ambik gambar.banyak gambar yang x jadi.jadi kira pake main2 ajak la datang ke pasar lamak tok.model masa tok cuma hani ngan tpot jak yg sudi beraksi.kmk org pun tauk dah lelah juak cdak model di paksa kmk org belakon masa kat rumah hani.di pasar tok cdak pfc lebih kepada begambar sama dirik jak.aku x pat juak nak kah gambar yg lain sebabnya tek banyak yg kabur.jadi tak org tangga jak gambar tok.

kede (2)
hani masih mampu tersenyum agik.tpot dah kelelahan

kede

kede (5)

kede (1)

kede (6)

kede (4)
syuk dan hani.di sebalik tabir

kede (3)
mereka yang menjayakannya.terima kasih kepada semua rakan-rakan yang terlibat.

Sunday, September 26, 2010

gamber street outing

salam ngan kitak org.pa polah tek.mlm tok sambil mata ku nangga discobery channel tangan ku naip entri seperti tajuk di atas.p jgn tak org lupak stobis ari ya da cgek bahagian gik.wakakaka.nak alah-alah stobis.hehehe.p lupak lok ngan stobis ya.mlm tok nak crita pasal street outing kelolaan Saiful Nang.nama besar dalam bidang fotografi Malaysia.pada 17 september yang lalu aku dapat jemputan oleh rakan-rakan fotografi untuk ngekot street outing tok.mula jam 3 petang start di jalan gamber musing india street abis di makhamah lamak.p aku atang kol 4.lalalalala.crita ikit pasal saiful nang lok.nya tok atang dari melaya.nya da job kawen di ctok.sambil ya nya nak jumpa juak member pacebook di sarawak tok.yalah ari ya nya mbak cdak outing sambil ngajar cara-cara ambik gambar yang betul.nang ramilah biak member saiful nang.dengan mcm2 jenis kemre tek.masing-masing ngesor skil sambil di perati oleh aku.ku x tauk pa nak ambik benanya.jadi aku ngan 2 3 tek jadi ekor jak la.sia pegi org sia pegi kmk org.sambil ya beposing sama dirik.hahaha.kotan lamak nunggu cdak musing jalan gamber aku ngan mr fram ngambik jalan pintas masok kede mamak.sempat minum kamek 2 ya.hehehe.mun outing bebayar nang rugilah kmk 2 mr fram.di pendekkan cerita aku nang x tauk pa subjek nak di ambik.jadi gambar tok ku entam jak lah.dah x da idea kononnya tek.hehehe.jadi kitak org tangga jak pa nak da.lak jumpa gik dalam last episod stobis beraya di desa.tungguu....

st (8)

st

st (7)

st (1)

st (2)

st (3)

st (4)

st (5)

st (6)

lambat nak mampus berokband malam tok eh.rasa nak tukuk2 jak.

Thursday, September 23, 2010

PFC stobis bahagian ke tiga

salam oi kitak org di luar nun.masih gik crita pasal stobis ari raya ya tek.iboh tak org rasa nak mutah nengar crita pasal stobis tok.lagipun aku molah blog tok nang pake kah gambar2 yg aku dah ambik.ne tauk bila aku dah tua kelak(mun sempat tua)da juak pake tangga dak anak cucu ku.amin.bah sambung gik crita tek owh.melelat ke ari tua indah.adohe...stobis di luar tok benanya dah di rancang cuma masa ya ari ujan.ya nyuruh cdak x mok nak ngujan kemre cdak ya.lagipun model dah bepupo kacak tam gik ujan alu la ilang serinya.jadi masa kat luar cdak PFC tok ambik gambar cam ya ajak la.ya pun dah ujan tedoh.p model kmk org tpot ngan ahim gik melebeh lebeh la posing cdak 2 ya.cam x kalak nangga kemre.wakakakaka.tok la di antara posing terlebeh nya 2 ya.p mun kitak org perasan nak kenak gambar aku ya mala jak close up muka,close sampe badan jak.kenak x da gambar yang long sot, medium sot,full frame,gostan sot(adakah istilah ya)wakakaka.jadi aku nak crita ngan kitak masa outing tok aku make lens 50mm ajak.aku x da lens yg widenya sampe 16mm.da la org ngesor lensnya.hehehe.jadi disten lens 50mm tok nang ya ajak lah.x pat di zoom in.di zoom out pun x pat.caranya kita kenak gostan la mun mok ambik wide.mun ambik close up nang kacak la.mcm gambar yg kitak org tangga.jadi iboh manas ngan aku kenak x pat ambik gambar full frame aa.lum da duit gik nak beli lens mcm ya.ku madah ngan syuk nunggu dah bank rakyat ngeluar surat loan baru.wakakakaka.ada-ada jak aku.bah panjang crita.tak org tangga jak gambar-gambar ya ada untuk santapan mata.

tangga

tangga (4)

tangga (6)

tangga (5)

tangga (3)

tangga (2)

tangga (1)

Wednesday, September 22, 2010

photo freak crew stobis raya bahagian kedua.

salam semua.ari tok crita pasal stobis agik.sebenarnya gambar tok da di upload marek.p disebabkan oleh kegagoan aku maka x sempat aku nak post.p bagi ya dah bukak aku pun flickr memang dah nangga gambar tok.ari tok aku make tips nak di berik kitak org yg baik hati untuk berkongsi ngan aku yg ngok tok. wahahaha.lejuk kitak org nengar crita pasal stobis kali nak.masih juak 16 september yang lalu.p tok part 2.kmk org molah di dalam rumah hani.setting light masa tok di atur oleh syuk.stobis tok make 3 igek flash ngan cgek pemantul cahaya.gunanya make reflek cahaya rah muka2 cdak model ya.model kmk org masih gik hani,tpot ngan ahim.manakala model tambahan ya mr fram.hahaha.seperti yang di tangga ktak org ada part gambar ya macam angus nak.tok disebabkan oleh oleh speed body limit.kira macam yalah.aku pun x pande nak xplain ngan kitak org.jadi mcm ne nak ngelak camtok pastikan kitak org da kamera yang mahal.wahahahaha.kak ya mun make kamera murah macam aku speed kitak org cuma sampe 1/160 second jak.lebih dari ya gambar kitak org gelap terus oi.bah iboh crita banyak ilak.kitak org jak tangga apa yang ada dalam stobis bahagian ke 2 tok.tunggukan bahagian ke 3.

rumah (1)

rumah

rumah (6)

rumah (5)

rumah (4)

rumah (3)

rumah (2)

p/s di post semula.hahaha.

Tuesday, September 21, 2010

cuba tekak cney tok

senja

sambil aku ngetes blog ku tok cuba kitak org tekak cney gambar tok.mun dapat ya kira kitak org nang terer lah.hehehe.awal ku madah x da hadiah ngan kitak org.hehehe.tok ku nak test tips di berik kitak org tek.jadi sik.saksikanlah.wahahahaha

Monday, September 20, 2010

ranchan pool outing

salam semua.ari tok blom sambung pasal stobis ari ya.aku gik nangga hasil keja cdak photo freak dolok.sebab da banyak gik gambar blom di upload cdak ya.kelak takut melawan tokey susah juak nak.jadi ari tok ku nak kah gambar yg aku ambik di ranchan ari ya.sambil mbak anak bini jalan2 raya sempat juak mek org singgah ranchan sambil makan kfc.lejuk juak makan dak kueh ngan aik lemenet ya.coba tak org rasa aik ranchan gik.kompom tak org x nyesal.hehehe.mun ngekot program ari ya ku nak mbak anak bini ku g kat aik terjun atas nun.p bila pikir agik sunyek juak time ya.alu la elek rah dango dibah ya.sambil makan kfc aku carik gambar k skodeng.p xda org alu lah time ya.nang sunyek.cney dak ka pegi org2 nya.kak ya aku pun main slow shutter ajak.jadi tok la gambar yg aku ambik di ranchan ya.tak org tangga jak la owh.








p/s sapa2 da tips yg dapat pake ku molah gambar dalam blog tok besar.ku rasa x puas ati nangga saiz gambar ya masa tok.sebab nya saiz ya x dapat berik aku kepuasan untuk nangga gambar ya.mintak tolong kitak org yg bijak lagi pandai di luar ya.tima kasih banyak.

Sunday, September 19, 2010

stobis raya bahagian pertama

salam semua.bah cita banyak pun x best owh.16 september yang lalu cdak Photo Freak Crew dah molah cegek outing.ari tok ku nak kah gambar stobis kmk org ari ya.bahagian pertama la.sebab da banyak bahagian stobis ari ya.jadi gik sekali nak ucapkan jutaan tima kasih ngan hani,tpot, n ahim sebab sudi jadi model untuk group kmk org.setting light kali tok di atur oleh mr fram ngan mr syuk.n setting hentam sebarang wiyerless oleh aku.hahahaha.x dilupak juak ngan mr norris sebab bagi pinjam speed light untuk molah stobis.tok adalah disebabkan oleh speed light sony 42 x support ngan sistem triger yang di pake kmk org ari ya.dengan kepantasan syuk ngan mr fram dapat menyetelkan masalah untuk group kmk org.payung k stobis ya kepunyaan syuk.mcm yalah bunyi penerangan serba sedikit tentang stobis bahagian satu.saksikanlah









Thursday, September 16, 2010

stobis hari raya

salam aidilfitri kepada semua.pa khabar kitak org semua.harap semuanya sihat dan ceria hendaknya.ari tok 16 september.seperti yang di warwarkan ari ya.photo freak crew dah pun molah cgek outing ari tok.temanya beraya di desa.outing start pukul 3 ptg tadik dan berakhir dalam pukul 7 macam ya.terima kasih di ucapkan pada hani sebab sudi merik kebenaran molah outing di rumahnya.bukan ajak di luar rumah di dalam rumah ngan utan blakang umah nya juak.nang mengare lah umah hani tam kmk org.jadi x pat klaka banyak.malam tok aku nak post gambar di sebalik tabir jak dolok.lak esok2 bok aku kah gambar outing.thank banyak2 ngan ahli2 photo freak yg sudi hadir.nya syuk tima kasih banyak ngan hidangan hari raya.aku sebenarnya nak makan agik.p ku nangga semua cdak dah abis makan.aku pun berenti juaklah.hahaha.macam-macam ada.