aku budak kampung

ku abadikan untuk isteriku yang tercinta,anakku,keluargaku,teman-teman seperjuangan dan mereka-mereka yang sudi menemani blog ini.terima kasih atas sokongan anda semua.



Tuesday, August 31, 2010

night trail taman awam miri

salam semua.ari tok aku dah x bz.hehe.jadi lepas tok ku ngerogak blog kitak org.jadi nak crita ikit pa dah jadi ngan program-program sepanjang minggu tok.start dari 26 ari bulan ya di miri tok gago ngan nuzul Al Quran.macam-macam acara sampingan seperti seminar saudara baru, bacaan yasin, sumbangan khas aidilfitri,blah malam ya ada bacaan ayat suci Al Quran ngan ceramah Nuzul Al Quran.keesokan harinya ada gik seminar Nuzul Al Quran di pustaka Miri.ya crita sepanjang sambutan Nuzul Al Quran la.
pasya start 27 sampe 29 da raptai sambutan hari kebangsaan di stadium tertutup miri.nang lelah juak la kmk org yang keja di blakang tabir tok.kak cgek jak perkara x kenak.p Alhamdulillah x tergugat posa aku ngan aik oren di mbak cdak nak bukan muslim ya.x juak nyalah cdak nya orang nak.dah sambutan kenak dalam bulan posa.hahaha.

malam 30 ya diadakan majlis kesyukuran di masjid Al Taqwa.sebelum sungke da bacaan Yasin ngan ceramah.lepas sungke ngan solat magrib bok kmk org makan.k semayang isyak bok di baca doa kesyukuran hari kebangsaan.kak ya terawih.p aku x terawih malam ya.hehe.sambil duduk lepak ngan cdak, alu kmk org molah plan nak molah trail night.pa gik aku alu tepon boy aka tripot boy.nyuruh nya sedia sebab kmk org nak pegi lepas jak tyt balit n settle barang kmk org.hahaha.aku dah x sabar.settle jak barang kmk org dalam pukul 10 camya alu kmk org mula xpdc kmk org di taman awam miri.bah ya ajak crita dolok.lak bok aku kah gambar sambutan hari kebangsaan ya.kitak org tangga lok gambar night trail tok.yang pegi malam ya aku, boy, borhan ngan dillah.lak da masa kmk org nak molah agik.kak raya kali.jadi saksikanlah owh.





















Sunday, August 29, 2010

senja nan merah

salam semua.kabare??.sihat ngak!!gambar tok di ambik 26 ogos bersamaan 16 ramadhan 1431.bah malam nuzul Al-Quran.ada banyak gambar di ambik.p semua gambar rasmi ajak-ajak.malas ku nak ngesor ngan kitak org.jadi tok cgek jaklah gambar yg ku perasan kacak.haha.bah ya ajaklah owh.gik gago ngan malam tok ngan sambutan ari kebangsaan peringkat negeri esok.chow cincao..

Wednesday, August 25, 2010

slow shutter ngan aik terjun

salam ngan kitak org.pa polah tek.ari tok kmk org gago ikit.p sempat juak ku ngendeng-ngendeng laptop ku.ari tok kesah macam tajuk di atas yalah.masih pasal slow shuter.rasanya slow shutter bukan dapat ambik blah malam jak.ambik benda nak bergerak pun bleh.jadi tok hasil uji kaji nak kmk org yg bok blaja make slow shutter.gambar dibah tok ada yg di ambik di aik terjun jalan tebedu, jalan santubong ngan taman negara lambir.sebelum tok ku da nangga cdak make slow shutter ambik ombak.p ku blom cuba gik.lak da masa ku cuba.slow shutter blah siang tok nang x macam blah malam.nya pun slow kadang-kadang dibah 1 secen jak. begantung ngan cahaya di kawasan ya.waima pun kurang satu secen p sikit jak bergerak gambar ya bleh kabur.jadi tripot masih gik kaedah selamat mun make slow shutter.mun kita rasa badan kitak org ya bleh keras macam batu dalam masa kurang dari 1 secen x boh lah make tripot.bah klaka banyak juak ku tok eh.saksikanlah.gago dah tok.wsalam.



















Monday, August 23, 2010

slow shutter ngan night trail.

salam.marek ku ngabas blog norris.mintak maap la ngan kitak prg aku x pande nak link blog norris ya ke sitok.hal nya tek bekaitan ngan night trail.jadi tok ku berik pandangan yang aku tauk la. x pat la ku nak madah cgek2 macam org blaja teori.kebanyakan gambar yang aku ambik tok try n error jak.x lejuk nyawa ku nekan shutter dslr semata-mata aku nak blaja camne nak molah gambar ya kacak.ctok ku kah brapa igek gambar yg aku ambik sebelah malam serta ngan nya pun speed, F ,iso ngan lens.bah sebelum ya aku nak stori ikit camne ku blaja pasal slow shutter ngan night trail.cdak tok semuanya datang dari photo freak crew.org nak ajar aku slow shutter tok mr fram lah.banyak ilmu yang nya kongsi ngan aku.sampe ke tahap tok pun aku masih gik blaja make slow shutter.mun nak blaja pasal stobis bleh blaja ngan syuk.kira rami la cdak pande dalam PFC tok.jadi kaka banyak pun x da guna.saksikanlah gambar yg di ambik ku tok.


ISO 400 LENS 50MM F 8.0 SPEED 1.6 SEC


ISO 100 LENS 18MM F 4.5 SPEED 6.0 SEC


ISO 200 LENS 18MM F 11 SPEED 30.0 SEC


ISO 200 LENS 18MM F 18 SPEED 30.0 SEC


ISO 200 LENS 18MM F 18 SPEED 5.0 SEC


ISO 400 LENS 50MM F 8.0 SPEED 1.6 SEC


ISO 100 LENS 50MM F 22 SPEED 20.0 SEC


ISO 100 LENS 50MM F 9.0 SPEED 13 SEC


ISO 100 LENS 100MM F 36 SPEED 20.0 SEC


ISO 100 LENS 50MM F 22 SPEED 20 SEC


TOK LA CEGU NAK AJAR AKU PASAL SLOW SHUTTER.

P/S.coba-cobalah pake setting ya.ne tauk kitak org akan oleh gambar yang kacak agik dari gambar aku ya.aku tok budak baruk blaja juak.

Sunday, August 22, 2010

hari yang di nanti.

salam semua.ari tok dah 13 ramadan.2 minggu agik aku balit serian.x sabar nak nunggu hari ya.sebenarnya x da pa nak di crita time tok.macam biasa2 ajak opis kmk org.26 aribulan tok kmk org di miri tok nyambut Nuzul Al-Quran peringkat negeri Sarawak.jadi kamboh ikit lah kmk org kelak.x da edia nak nulis ari tok. pa kata kitak org tangga jak gambar nak di polah aku.mun x kacak iboh anok aa.segala yang di polah adalah hasil ilham tuan punya blog tok.x bermaksud untuk menyindir atau menyinggung perasaan org.saksikanlah..

















Sunday, August 15, 2010

Outing Raya.Jom Ramai-Ramai Meriahkan.

salam semua.ari tok 6 ari posa.tadik sempat juak bersms ngan syuk tentang plan raya tahun tok.jadi crita kmk 2 nak polah outing pada 16 SEPTEMBER 2010. atas nama Pfc(Photo Freak Crew) tok adalah jemputan kepada semua yg meminati kamera dslr or compact.PFC akan mengadakan cgek outing berbentuk stobis di serian dengan tema beraya di desa.bagi yang x tauk PFC tok group fotografi yg berbilang bangsa ngan bebilang jenama kamera.PFC pun moto"kmk org tok bukan pro tapi kmk org kongsi skill kmk org ngan kitak org semua".so iboh la kitak org takut pasal x pande ya.da rami cdak dalam PFC bleh tolong.dari cara megang kamera hingga jadi lightingman.haha.

Photo Freak Crew outing
Tema: beraya di desa
konsep: stobis ngan single flash
Tarikh: 16 SEPTEMBER 2010
Talent: sapa yg rasa mok jadi model di persilakan datang skali.hahaha.
kelak PFC spon beraya di serian.hehe
Masa: dalam pukul 4 petang macam ya.
p/s penaja: pree jak tok pok x da bayar.mbak serami yg boleh geng2 kitak org.p
jgn mbak geng nak kelai di masja ya k.

macam yalah bunyi promosi aku tentang outing raya tok.kelak ada syuk kah benda tok dalam PFC pun FB.leh la kitak org cek kat sia juak.jadi rasanya xda pa gik nak di padah.kitak org saksikanlah gambar outing yg PFC dah polah.


aik terjun outing di jalan serian tebedu


elek elek isap gam di pasar serian


dbku outing.awal pagi tok bah


tasik danu outing.dah nak balit tok..


dbku outing.gambar sebelum balit.


tebakang outing.tema gadis kampung.tok kmk org main stobis


jalan-jalan carik gambar.di muara tebas.aku kidnap gambar tok dari flickr fram.


street outing jalan gamber.tok pun awal pagi juak pun outing.


satok outing.tok aku kidnap dari syuk pun flickr.p dengan izin beliau la.hehe.

bah. pa tunggu gik.joinlah kmk org owh.