aku budak kampung

ku abadikan untuk isteriku yang tercinta,anakku,keluargaku,teman-teman seperjuangan dan mereka-mereka yang sudi menemani blog ini.terima kasih atas sokongan anda semua.



Monday, July 12, 2010

sik lamak gik posa

kenak pande tajuk posa indah petang tok.aku x sabar nak raya sebenarnya.hahahaha.cam apa aku tok.yalah.dah jadi adat anak rantau,sejauh ne pun bejalan kpg halaman tetap dihati.hujan emas di bumi org hujan batu di negeri sendiri, best agik kpg dirikpun.hehehe..aku nak molah cgek entri pasal posa tahun lepas.start jak posa tahun lepas aku dah ready nak balit kpg.waima posa gik lmk, p semangat nak balit ya nang dah x apat ditahan2.di jadikan cerita aku da sorang kawan diam di kpg pasir tanah puteh serian.mun org serian tauk la cney kpg ya.nya da plan nak molah wakaf kat masjid kpg ya.cgek set PA(public Announcement)lebih kurang macam set karaoke ya bah.p tok untuk cdak bang kat masjid.so kmk 2 kolek lah tek.meli nak cukup2 duit kmk 2 ya.dapat la 2 igek speker, cgek amplifier, 3 igek mikforon, 3 igek kabel mic, ngan aksoseri yang berpatutan.


kawan aku balit awal make belon ke kch pasya ke serian.aku tek balit 4 ari sebelum raya.bila dah nak balit raya aku plan la ngan kawan aku di ladang tiga ya balit sama make 2 buah moto.aku mbak keta aku, nya mbak keta nya, pasya aku ambik kawan aku nak keja di bintulu ya.pasya kuar dari ladang tiga driving ke bintulu dalam 2 jam lebih
dalam kol 9 malam sampe di bintulu.pasya driving gik ke sibu dalam 2 jam lebih juak.singgah beli minyak pasya tapau k sahur kelak.dalam kol 2 camya kmk org sampe ke serikei, sahur tepi jalan jak kmk org.dah kak sahur terus gik ke sri aman.on the way ke betong aku nangga keta kawanku dah x betul jak laluannya.aku berik highligt suruhnya berenti lok.nang dah ngantok gilak ku nangga, alu berenti kat simpang debak kmk org.tido lok kejap.



jam 5 aku pecut ke sri aman.sebab aku janji ngan biak kpg tanah puteh ya kol 8 aku dah di serian.kak aku madah ngan kawan ku nak make cgek keta aku terus mecut ke sri aman.awal pagi nang x banyak keta.leh laju2 punya.hehehe..kak sampe sri aman aku mecut gik sampe serian.kol 7 dah datang serian.nang laju lah aku mbak.pusing2 aku ninggal kawanku nak keja di bintulu ya di smk serian.bapaknya keja sia.aku nunggu kawanku dari tanah puteh ya ngambik aku.tgl keta kat petronas,punggah barang dari keta aku, kmk 2 mecut g tanah puteh.p make jalan darat lok.lalu rah kpg rayang, pasya masok jalan mungguk kopi. jalan ya mcm dalam gambar la.


>

pas paking keta di cgek kediaman rumah panjang kmk 2 ngangkut barang ke perauk.untuk pengetahuan kitak org g kpg tanah puteh blom ada jeraya gik.make laluan sungai sadong.ada 3 alternatif nak ke kpg ya, make kpg serian, make mungguk kopi di rayang, or make kpg gedong.pas akitivi ngangkut barang maka bermula la perjalanan ke kpg tanah puteh edisi sungai sadong.perjalanan ngambik masa 45 minit camya.mula2 make anak sungai pasya bok masok sungai besar(sungai sadong).best juak la skali skala make perauk.



bila sampe ke kpg tanah puteh, misi pun bermula.carik tanggak, carik tukul, mcm2 la kenak carik.sehari sungtok aku masang PA ya.dari lay nya pun wayar speker.masang horn speker.test mic dan yang sehaluan dengannya.tgh ari aku elek lok.kepak dah nyawa aku.dah la aku posa.kira cabaran la buat aku.aik sunge ya mcm nyaman jak upa.hehehe.blah ptg aku ngator apa yg patut.alu cdak test pake ngaji petang ya.di masjid ya blah petang tpt cdak blaja ngaji.apa gik blaja ngaji k mic.hahahaha.dalam pukul 4 lebih aku balit ke serian agik.kak beli barang k sungke aku balit kpg aku.huuuuuuu.nang lelah la aku ari ya.



p/S aku x sempat mandik seharian ya.hahahaha...cehhh macam apa aku tok owh..

No comments: