aku budak kampung

ku abadikan untuk isteriku yang tercinta,anakku,keluargaku,teman-teman seperjuangan dan mereka-mereka yang sudi menemani blog ini.terima kasih atas sokongan anda semua.



Friday, July 9, 2010

sepetang di pantai trombol







kali kitak org x pernah gik nengar nama pantai trombol tok.cuti yang lepas aku sempat juak g pantai tok.nya x lah jauh gilak.mun sapa2 yang suka g telaga aik.apa salah nya masok ke cgek simpang jeraya baru ya.dalam 3 kilometer dari simpang telaga aik ya.on the way ke trombol ya kita lalu 5 egek sungae mun x salah ingat aku.nang rami la kaki pancing di setiap jambatan menuju trombol ya.

pantai trombol ya ngambik nama cgek kampung kat sia.kpg trombol.aktiviti di kampung ya x lah mcm di kampung-kampung sekitar telaga aik.karan blom ada.make pelita cdak sia ko.petang ya dalam pukul 6.30 aku keluar dari pante ya.nang dah sunyek gilak kampung ya.tedah aku ingat zaman aku gik kecik dolok.sempat juak aku blaja make pelita.seram juak aku rasa nangga utan tebal di sepanjang jeraya balit ke telaga aik. aik make aik ujan or aik telaga.pekerjaan utama cdak kpg ya jadi petani ngan nelayan.jeraya ya tek pun atas nama projek pembangunan luar bandar.sebelum tok laluan cdak make perauk ke telaga aik ataupun ke jeti kampung santubong.tok cerita dari org di sia masa aku jalan2 di pante kampung ya.

apapun aku harap satu hari kelak kampung trombol ya akan membangun seperti kampung lain juak.harapan dengan ada jeraya baru ya merik cdak di sekitar trombol ya lebih agik semangat untuk bekerja.lain kali aku rasa nak ngembak cdak PFC(Photo Freak Crew)
ke pantai ya.jadi apa tunggu gik kitak org d sekitar kuching ya, gago-gagokan dirik pegi sia.nangga permandangan laut cina selatan ngan gunung santubong.hu rugi x pergi...

5 comments:

kal jis (im not carl zeiss) said...

Ya rabbi.. nang ketinggalan mena kau eh, maka aku dtg sia waktu program Komuniti Bestari.. pahal ku sik tauk hoh? makasih share info pok..

DiAhaNi ApAnDi said...

subhanALLAH, indah ciptaan Allah~

labulabi said...

kaj jis.hahaha.aku pun bok tauk juak pok.sejak jeraya ya di polah baruk la aku tauk dalam nun ada kpg duhal..

diahani. yalah.selagi nyawa di kandung badan nikmatilah keindahan cipataanNYa.

kal jis (im not carl zeiss) said...

aih.. salah komen ku ya.. bukan kau masud aku ya.. tapi "nang ketinggalan mena 'aku' eh" ya bok betul.. sori pok.. kedak nganok ko jak ayat ku ya... hehehe..

labulabi said...

hahaha..aku pun ketinggalan juak pok.p bukan salah aku juak la, cos aku pun org datang juak di sia.serian tetap dalam hatiku.hidup org serian.yeahhhhhhhhh..