aku budak kampung

ku abadikan untuk isteriku yang tercinta,anakku,keluargaku,teman-teman seperjuangan dan mereka-mereka yang sudi menemani blog ini.terima kasih atas sokongan anda semua.



Friday, July 30, 2010

program cintai sungai kita

salam semua.entri ari tok mcm tajuk di atas ya. di urus oleh majlis daerah subis dengan kerjasama jabatan pengairan dan saliran, jabatan sumber asli, jabatan alam sekitar dan di bantu oleh bahagian kesihatan mds,jabatan penerangan malaysia, jabatan perkidmatan awam, polis dan agensi2 kerajaan yg lain.di polah di rumah panjang akai anak anggat.perjalanan mengambik masa 3 jam dari miri.

di pendekkan cerita, majlis bermula pada pukul 2.30 petang.di rasmikan oleh YB Stepen Rundi.acara majlis bermula dengan 'pengabang niki' sebagai sambutan kepada pembesar,diikuti dengan acara 'bebiau'dan 'miring'.lepas ya acara 'bejalai ruai'.
dah abis acara adat ya bok lah acara rasmi bermula dengan ucapan selamat datang dari tuai rumah akai anak anggat.pasya ucapan aluan oleh pegawai dari pejabat residen miri.kmk org x pat nunggu lamak sebab majlis ya sampe pukul 10 malam.so dalam pukul 5 camya kmk org balit la ke miri.ya ajak la sedikit sebanyak cerita petang tok.so kitak orang tangga-tanggalah gambar yang ada.mun rasa nak komen sila jak.mun nak nanyak apa acara adat ya x dapat lah nak jawab banyak, tapi mun untuk pengetahuan am ajak aku bleh jawab.so chow dolok.jumpa di entri lain agik.adios...



























Monday, July 26, 2010

lawatan

minggu lepas masa kmk org lepak2 di luar opis, kmk org di kejutkan dengan lawatan mengejut oleh 4 ekor burung kenyalang.wahhhhh sik sangka dalam bandar pun bleh gik nangga burung kenyalang.p sepanjang 5 tahun aku di miri bok tok la aku nangga burung kenyalang bebas macam ya.biasa nangga dalam sangkar jak.jadi pa gik aku alu ngeluar kamera panasonic lumix yg sentiasa aku mbak.dslr mun ari perlu jak aku mbak.almaklumlah beg dslr ya besar.mintak maap la sebab gambar tok kurang berkualiti.pa tunggu gik tanggga2 jak la gambar yang ada.







Sunday, July 18, 2010

marina bay mini stobis

















model: my baby n my love.

Wednesday, July 14, 2010

oh fail meja

ari tok x da benda nak di polah.boss aku madah elek lok kitak org mena2.minggu depan dah gago katanya.sebab apa ku madah gago minggu depan. perdana menteri malaysia ke 6 nak melawat miri.ha kamboh la kmk org seopis, terutama kmk org nak bekerja di blakang tabir tok.da beberapa tempat nya nak pegi bekenu,petronas senadin, stadium tertutup ngan nak paling jauh long banga.aku xcited nak g long banga, p bila nengar perjalanan 10 jam make jalan balak,alu x jadi.hahaha.pasal tempat diam di cinun x jadi masalah bleh numpang skolah or rumah panjang.bab maknn pun x jadi hal.bleh mbak dapur kecik ngan makanan tin.hehehe.dolok biasa camping bah.tapi perjalanan ya nyuruh aku x brani,bukan takut jauh,tapi takut x sampe ko.di tambah gik ngan cuaca yang x menentu di miri time tok.kejap ujan kejap panas.


pegawai yg ekot ke logan bunut.siap mbak bantal bucuk kotan takut.hehehe

masa tok gik nunggu agihan tugas jak.dengar2 tek stanby di bekenu or di petronas senadin jak.hehehe.kenak miri pun mirilah.bukan apa senanya aku tok suka bence bah.aku nang dari dolok suka nangga tempat org.mun di semenanjung malaysia jgn sebutla semua negeri dah aku pegi,cuma daerah2 ya x banyak aku masok.dari perlis ke johor.mun sarawak kapit ngan song jak blom pegi.mun sabah bok sampe merapok jak.wakakakaka.yalah aku ingin nak g sabah.


camya upa pajero nak di mbak aku ke logan bunut.musim hujan tok


so pahal tajuk pande fail meja indah owh..aku tensen bah.tok dah 4 kali aku mikik fail meja.dah 4 5 rim dah kertas abis.masih juak x betul.ari ya madah dah betul,ari tok da gik baru,bila maca semua x sama macam nak lepas.mun sama tek leh atur jak.tensen tensen.


keindahan logan bunut.

Monday, July 12, 2010

sik lamak gik posa

kenak pande tajuk posa indah petang tok.aku x sabar nak raya sebenarnya.hahahaha.cam apa aku tok.yalah.dah jadi adat anak rantau,sejauh ne pun bejalan kpg halaman tetap dihati.hujan emas di bumi org hujan batu di negeri sendiri, best agik kpg dirikpun.hehehe..aku nak molah cgek entri pasal posa tahun lepas.start jak posa tahun lepas aku dah ready nak balit kpg.waima posa gik lmk, p semangat nak balit ya nang dah x apat ditahan2.di jadikan cerita aku da sorang kawan diam di kpg pasir tanah puteh serian.mun org serian tauk la cney kpg ya.nya da plan nak molah wakaf kat masjid kpg ya.cgek set PA(public Announcement)lebih kurang macam set karaoke ya bah.p tok untuk cdak bang kat masjid.so kmk 2 kolek lah tek.meli nak cukup2 duit kmk 2 ya.dapat la 2 igek speker, cgek amplifier, 3 igek mikforon, 3 igek kabel mic, ngan aksoseri yang berpatutan.


kawan aku balit awal make belon ke kch pasya ke serian.aku tek balit 4 ari sebelum raya.bila dah nak balit raya aku plan la ngan kawan aku di ladang tiga ya balit sama make 2 buah moto.aku mbak keta aku, nya mbak keta nya, pasya aku ambik kawan aku nak keja di bintulu ya.pasya kuar dari ladang tiga driving ke bintulu dalam 2 jam lebih
dalam kol 9 malam sampe di bintulu.pasya driving gik ke sibu dalam 2 jam lebih juak.singgah beli minyak pasya tapau k sahur kelak.dalam kol 2 camya kmk org sampe ke serikei, sahur tepi jalan jak kmk org.dah kak sahur terus gik ke sri aman.on the way ke betong aku nangga keta kawanku dah x betul jak laluannya.aku berik highligt suruhnya berenti lok.nang dah ngantok gilak ku nangga, alu berenti kat simpang debak kmk org.tido lok kejap.



jam 5 aku pecut ke sri aman.sebab aku janji ngan biak kpg tanah puteh ya kol 8 aku dah di serian.kak aku madah ngan kawan ku nak make cgek keta aku terus mecut ke sri aman.awal pagi nang x banyak keta.leh laju2 punya.hehehe..kak sampe sri aman aku mecut gik sampe serian.kol 7 dah datang serian.nang laju lah aku mbak.pusing2 aku ninggal kawanku nak keja di bintulu ya di smk serian.bapaknya keja sia.aku nunggu kawanku dari tanah puteh ya ngambik aku.tgl keta kat petronas,punggah barang dari keta aku, kmk 2 mecut g tanah puteh.p make jalan darat lok.lalu rah kpg rayang, pasya masok jalan mungguk kopi. jalan ya mcm dalam gambar la.


>

pas paking keta di cgek kediaman rumah panjang kmk 2 ngangkut barang ke perauk.untuk pengetahuan kitak org g kpg tanah puteh blom ada jeraya gik.make laluan sungai sadong.ada 3 alternatif nak ke kpg ya, make kpg serian, make mungguk kopi di rayang, or make kpg gedong.pas akitivi ngangkut barang maka bermula la perjalanan ke kpg tanah puteh edisi sungai sadong.perjalanan ngambik masa 45 minit camya.mula2 make anak sungai pasya bok masok sungai besar(sungai sadong).best juak la skali skala make perauk.



bila sampe ke kpg tanah puteh, misi pun bermula.carik tanggak, carik tukul, mcm2 la kenak carik.sehari sungtok aku masang PA ya.dari lay nya pun wayar speker.masang horn speker.test mic dan yang sehaluan dengannya.tgh ari aku elek lok.kepak dah nyawa aku.dah la aku posa.kira cabaran la buat aku.aik sunge ya mcm nyaman jak upa.hehehe.blah ptg aku ngator apa yg patut.alu cdak test pake ngaji petang ya.di masjid ya blah petang tpt cdak blaja ngaji.apa gik blaja ngaji k mic.hahahaha.dalam pukul 4 lebih aku balit ke serian agik.kak beli barang k sungke aku balit kpg aku.huuuuuuu.nang lelah la aku ari ya.



p/S aku x sempat mandik seharian ya.hahahaha...cehhh macam apa aku tok owh..

lahirnya insan baru ke dunia






ari rabu minggu lepas aku ngan keluargaku g ngabas kawanku yg selamat bersalin pada ari sabtu minggu sebelum ya.rumahnya di ladang tiga jalan lamak miri bintulu.kira2 sejam la dari bandar miri.bleh tahan juak perjalanan ke sia walaupun aku slalu juak drive 10 jam dari miri ke kuching.cuma kali tok dalam keadaan berbeza, aku kenak nunggu sebuah gik keta di mbak oleh kawanku.biasanya aku tekan jak minyak sampe 110 km/j.nampak gayanya perjalanan ari ya x dapat macam ya ko.80 km/j pun aku rasa dah laju!!.arrgghhhh tensen aku.

potong kirik potong kanan last2 sampe la ke ladang tiga.tapi blom sampe simpang rumahnya.hahaha.ari ya aku g sia time bulan posa on the way pulang cuti hari raya.lakinya ambik nya dolok di ladang tiga sebelum kmk 3 pulang ke serian.macam org lain juak la aku bila dah follow dari blakang x lah aku kosentret gilak ngan simpang n jeraya.tup tup ari ya aku yg jadi leader mbak cdak g umahnya.hahaha.paksa la aku main rasa2 jak.pas simpang besar masok simpang kecik n sampe la kerumah nya.mula2 aku call lakinya suruh tunggu di simpang jalan.p sebab aku rasa aku tok lelaki baik maka aku carik la jeraya kedirik.mun sesat bok kira nak call.

dalam kol 7 mlm camya kmk org datang kerumah kawan ku ya.berik jak salam, salam di sambut pintu rumah terbuka.di sambut mesra oleh kawanku ya, lakinya ngan mak kawanku.
nak story ikit pasal kawanku tok.aku kenal ngan nya sebab kmk 2 sama kpg sama sekolah rendah,sama mandik pegong,sama sekolah menengah sampe tingkatan 3.jadi paham2 lah kitak org.cuma bila masok ting 4 jak x sama, nya g sekolah sains, aku g teknik.so mun nak crita cgek2 pun x abis sampe esok ku naip.abis jak sekolah nya nyambong blaja kat utm ka uitm kat johor.ya aku kurang pasti.ambik ijazah kejuruteraan. aku tek sambung blaja kat giat mara.hehehe.pasya aku di tawarkan nyambong kemahiran.so kira dapat status pekerja mahir.dalam tempoh ya belajar ada juak bertanyak kabar make e-mail u.x main la make tipon.

5 tahun lepas ya.dah puas juak aku masok keja komponi di bintawa, sejingkat,demak laut.kejap jadi pekerja mahir kejap jadi penanam anggur.kira x tentu la aku keja.last2 aku dapat tawaran keja aku kinek tok.kawan aku ya tek pun mcm ya, lepas nya kuar u kejap keja kejap tanam anggur.last2 nya dapat tawaran jadi asistant enginior.mcm la jawatannya.so mun di kira kmk 2 dah 5 tahun keja di miri tok.aku kawen dolok, pasya setahun bok nya kawen.kinek tok dah bergelar ibu.tahniah la kepada kawan aku ya.aku adalah org ketiga terkakhir kawen dalam kelompok kmk org ya.so masa tok da sorang gik kawan aku blom kawen.aku harap nya sorang cepat2 la dapat jodoh.

balit crita kawan aku ya tek.pokpekpok jak kmk org. pasal keja. pasal jodoh, pasal gosip, pasal sekolah dolok,pokpekpokpek gik, last crita pasal balit raya.hahahaha..best eh..kawan ku ya untung la cuti bersalin sampe raya kelak.kawan nak follow aku tadik x balit raya tahun tok.kenak keja.hahahaha kesian aku nangga nya ngan bininya.bininya diam depan rumah aku di serian owhh.nak nama jodoh la katakan.pokpekpokpek gik.kak ya di mbak makan sia.abis makan dalam kol 9 lalu.pasya kmk org balit la ke bandar miri.camya jak serba sedikit crita dari aku.gambar atas skali gambar anak aku ya.saja nya nak interprem ngan botol susunya ya..

Sunday, July 11, 2010

gambar jalan2 di tanjong lobang



jalan jalan di tanjung lobang








seperti kelaziman petang hujung minggu aku besanya mbak cinta hatiku ngan baby aku ya g jalan2.nangga la cney plan nak pegi.biasanya soping komplek or taman2 yang ada di sekitar miri.marek kmk org plan nak g pantai tanjung lobang.rasanya lamak juak dah kmk org x pegi sia.maklumla keja aku tok x menentu.kadang2 sabtu minggu pun keja juak.jadi peluang berhujung minggu tok nang susah skali.

ari marek nang ramilah org kat sia.yg pasti aku nangga org2 yg mbak dslr la dolok.ne tauk da member kenal.p malangnya x da sorang pun yg aku kenal marek.ada geng stobis, rami juak model cdak ya marek.aku tumpang tanggga dari jauh ajak la.cdak ya make canon n nikon.da juak yg sorang2 mcm aku.rindok juak nangga gelagat cdak mbak dlsr tok.kadang2 jadi perhatian olah orang kat sia.aku pun x tauk apa yg di eran gilak ngan org mbak dslr ka.x terlepas juak da juak org perati dslr di mbak aku ya.hehe.ngan x malu nya tanyak bran apa kamera kitak ya.aku madah sony.nya pun teringin nak beli juak.alu aku suruh nya beli brand nikon or canon.aku pun x tauk kenak aku x suruh beli sony.agak2 nya apa yg aku pikir masa ya.

rindok juak nangga gelagat cdak blaja main papan luncur ya( kalilah).aku pun xtauk pa nama sukan ya.nangga nya meluncur k papan alu papan luncur la padah ku.baby aku ya dah x dapat d mbak lagik.mala jak bebelit badannya mintak bejalan.alu la cinta hatiku suruhnya bejalan jak.p yalah mala jak nak main pasir.apa yg aku tunggu marek x da.matahari ya turun jak terus.xda reflek kat atas aik.kali gelombang kuat marek.paksala aku carik gambar lain k menuh memori dslr aku ya.so ya ajak la cerita petang minggu.balit dalam pukul 7 lalu camya.kira nak g makan seafood p rami org di kede makan kat sia.lain kali jak la.